SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.05.24. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-01-28, China From The Inside 2/4 - Az igazi Kína 2. rész

Kínában a nők szerepe és élete is teljesen más, mint kis hazánkban. Míg nálunk manapság a feminizmus annyira divatba jött, hogy már a férfiak körében is nőies szokások ütötték fel a fejüket, addig ebben a kontinensnyi országban a hölgyek még mindig másodrangú szerepben vannak. Feladatuk többnyire a gyermeknevelésre, az idősek gondozására és a szántóföldeken való munkára terjed ki. A PBS China from the Inside című dokumentumfilm sorozatának második epizódja a Women of the Country (szabadfordításban Az átlagos kínai nő) címet kapta, amely a kínai nők életébe enged betekintést.

A majd egy órás epizód egy arrafelé igen megszokott képsorral indul, ezer és ezer kínai indul a nagyvárosokból hazafelé az újévre, óriási táskákkal, ajándékokkal (bár manapság már a világ minden tájáról megindulnak ilyenkor hazafelé). Ez az egyetlen időszak az évben, amikor együtt lehetnek szüleikkel, testvéreikkel és ami nagyon meglepő: gyermekeikkel. Bizony, vannak olyan kínai férfiak és nők, akik több ezer kilométerre dolgoznak gyermeküktől és csak évente egyszer látogatnak haza. Egyébként ahogy felénk, úgy náluk is divat lett a menekülés vidékről, a fiatalok jelentős része a nagyvárosokban látja a kitörés egyetlen lehetőségét. Ugyanez általánosítható a nőkre is, ha egy lány nem akar a vidéki nő skatulyájába kerülni, akkor keményen kell tanulnia, egyetemre kell mennie majd egy nagyvárosban megállapodnia egy gyárban, ahol akár 30000 forintnak megfelelő yüant is megkereshet. A vidéki falvakban amúgy is legtöbbször csak nők tartózkodnak, ők viselik az öregek és a gyermekek gondját, amíg férjeik száz kilométerekkel odébb próbálják megkeresni a napi betevőt.


Az újévi előtti népvándorlás hazafelé.

A jelenlegi helyzet bemutatása után egy igazi vidéki esküvőbe pillanathatunk bele, amely után a szokásoknak megfelelően a nő a vőlegény családjának tagjává válik és ezért a férfi családja a mennyasszony családjának anyagi kártérítést fizet. Bár úgy tűnik, hogy barbár szokásról van szó, amely csak eszköznek tekinti a nőt, ma már a párt által támogatottá és elterjedtté vált a szerelemből nősülés. A gyermekvállalás viszont már sokkal kényesebb kérdés, az erőteljes állami népességszabályozás miatt, népességi tanácsadók járják a vidéket és próbálják uralni a szaporulatot. A gyermekvállaláshoz egyébként ún. születési engedélyre van szükség, amely nélkül súlyos veszélybe kerülhet az újszülött és családja is. Eme témák megfelelő mélységű kitárgyalása után az epizód hátralévő részében néhány, falujából a jobb élet reményében elmenekült lány életét ismerhetjük meg. A legtöbbjük egyébként hasonlóan a magyar elvándorlókhoz a jobb élet, a pénz és a csillogó fogyasztási őrület miatt hagyta el szülőföldjét, amely a fiatalok számára már nem tartogat kihívást.

Ez az epizód kicsit visszavett a színvonalból, néhány jelenet eléggé unalmasra sikeredett, néhány interjú elég kevés információval bírt, de még így is messze jobb a China from the Inside, mint egy átlagos dokumentumfilm.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek