SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.05.24. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-01-29, A Majmok Hercege

Manapság, amikor az átlagos magyar ember hazatér a monoton, minimálbéres munkahelyéről, az esetek legnagyobb részében eszik majd bedöglik a tévé elé, ahonnan általában már csak a tisztálkodás erejéig kel fel. Ezzel még nem is lenne akkora probléma - bár sok más tevékenységet is lehetne végezni -, a gond azzal van, hogy az átlagos magyar néző nem válogat. Eszi, amit elétesznek. A legnézettebb késő délutáni műsorok bugyuta sorozatok és beszélgetős produkciók, pedig a mai rengeteg csatorna világában lenne még más néznivaló is. Mint például ma is. A National Geographic csatornáján ma 17.00 óra és 18.00 között egy fantasztikus dokumentumfilmet vetítettek A majmok hercege (The Monkey Prince) címmel, amit én kötelezővé tennék mindenki számára.

Ebben a gyönyörű, majd egy órás műben, két dél-indiai makákó kölyök, Bobo és Jeela életútját követhetjük végig, akik bár egy napon és egy csoportban születtek, mégis rendkívül eltérő életutat jártak be. Bobo édesanyja révén - aki a Kilencujjú névre keresztelt vezérhím legkedvesebb ágyasa volt - kiemelt pozícióban volt kezdetben, míg Jeela csak egy volt a többi kismajom közül. De a sors váratlan fordulatot hozott, Kilencujjút egy riválisa megölte, aki ezután megtett mindent, hogy eltörölje elődje nyomait is. Így Bobonak mennie kellett, és ezúttal Jeela került jó pozícióba. A film innentől kezdve főleg Bobo életét követi, a fájdalmas éhezésen, menekülésen és magányon keresztül a csodás meglepetésig. Ugyanis Bobo nagy küzdelem árán bekerült egy másik majomcsaládba, ahol évek múltával ő lett a vezér.


Ő lenne Bobo, a majmok hercege.

Nagyjából ennyi lenne a történet, ami tulajdonképpen nem olyan különleges, de a megvalósítás csodálatos. Jeela szemszögéből követjük az eseményeket, ő kommentálja az aktuális történéseket, ami merőben új próbálkozás a dokumentumfilmek között. Az eredeti hangja egyébként Kristin Scott Thomas, a neves színésznő volt, ami mutatja, hogy mennyire nagyszabású, értékes produkcióról van szó. Reméljük lesz még ismétlése, mert ezt mindenkinek csak ajánlani tudom.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek