SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.05.24. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-02-03, China From The Inside 3/4 - Az igazi Kína 2. rész

Amikor az ember Kína hihetetlen gazdasági fejlődéséről, eszméletlen ütemű építkezéseiről hall, hajlamos széttárni a kezét és legyinteni.. biztos valami misztikus titok van a dologban. Hogyan képesek így növekedni? Nos, erre a kérdésre választ nem kapunk a China From the Inside sorozat harmadik részéből, a Változó Természet (Shifting Nature) címet kapott epizódból, de azt megtudjuk, hogy ezért a gazdasági csodáért irtózatos árat kell fizetni a kínai népnek. Ugyanis ez a rész a kínai környezetszennyezést próbálja körüljárni, már amennyire ez 1 órában lehetséges. Utazásunkat a Pekingtől délre fekvő Huai folyónál kezdjük, amely a maga több ezer kilométeres hosszúságával sok-sok vidék és közösség élettere mellett halad el. Ebből kifolyólag rengeteg ember életének képezi szerves részét, akikre ezáltal a víz minősége nagy hatással van. Ezzel sajnos manapság gondok vannak, a folyó szinte folyamatosan habzik, színe a legjobb napokon sem jobb mint szürke, köszönhetően a folyam mellé épült gyárak melléktermékeinek. És a Huai víze sajnos sokak számára mind a mai napig az ivó- és fürdővíz forrása. Környezetvédelmi aktivisták tanulmányaiból kiderült, hogy a folyó mellett élő emberek körében sokszorosan nagyobb a rák kialakulásának veszélye, nem hiába nevezik kormányzati szinten is a Huai melletti falvakat, Rák-falvaknak. Sajnos a közvetlen kapcsolat a rák kialakulása és az eszméletlen mérgező folyó között nem bizonyítható konkrétan, ebből kifolyólag jelenleg sem történik komoly előrelépés az ügyben. Bár a legmagasabb szinten is felismerték már a környezetpusztítás problémáját, sajnos azonban a párt még mindig a gazdasági fejlődést helyezi minden más elé. De a jó hír: láthattunk biztató jeleket is, aktivisták járják az utakat, hogy a tudatos környezetvédelem igéjét hirdessék.


Hihetetlen, de ebből a folyóból a mai napig isznak. Ugye döbbenetes?

A folyó mellett élőkről látott borzalmas képek után folytatjuk utunkat észak felé, az ország északi részén fekvő Ningxia régiójába, amely egész Kína egyik legszegényebb területe, köszönhetően a súlyos vízhiánynak. Ez egy szinte teljesen sivatagos tartomány, a Góbi-sivatag szomszédságában, ahol az emberek még mindig barlangokban kialakított házakban élnek. A környék erdőinek kiirtása pecsételte meg a vidék sorsát évtizedekkel ezelőtt, azóta a homok terjedését nem lehet megállítani. Reménysugarat egy, az utóbbi években beindult és befejezett projekt adott, amelynek segítségével több száz kilométeres csatornákon friss víz érkezik a ningxiai szántóföldekre. De ez is csak néhány ezer farmer életében hozott változást, a többi helyi paraszt számára nincs remény.

A sivár, ám mégis szép képsorok után délebbre ugrunk, az egyik leggyorsabban fejlődő kínai városhoz, a Jangce folyó partján fekvő Wuhanhoz. Itt is a víz szennyezése jelenti a legnagyobb problémát, évekkel korábban az emberek még fürödhettek a város körüli tavakban és a Jangcéban, de a mérhetetlen szennyezés miatt már a víz érintése is undorító. De ez nem csak a vízre igaz, a hatalmas gyárak között szinte tapintani lehet a mérgeket a levegőben. A problémára itt is láthatunk megoldást - ez azért elég szokatlan, az emberben elkezd motoszkálni a propaganda érzése is mélyen -, egyetemi professzorok és aktivisták csoportja dolgozik az eredeti tisztaság visszaállításán. A film végén a világ legnagyobb csatornaépítési projektjét ismerhetjük meg, melynek segítségével három óriási nagy csatornán vezetnék a vízben bővelkedő délről az éltető nedűt északra, főleg Peking felé, ahol évek múlva akár már égetővé is válhat a vízhiány. Bár kormányzatilag támogatott a projekt, az emberek és a szakértők eléggé elutasítóak és gyanakvóak, hiszen a csatornákon főleg már agyonszennyezett víz érkezne az északi földekre.

Nagyon röviden összefoglalva ennyi lenne tehát a Shifting Nature. Mit ne mondjak, döbbenetes volt. A habzó folyók, az utca közepén szálló szmogfelhő, a ráktól haldokló emberek mind egy másik arcát mutatják a kínai csodának, amelyet világszerte ámulattal fogadnak. Ez egyébként közvetve arra is rámutat, hogy soha ne higgyünk az első benyomásnak, minden, a média által közvetített jó mögött van egy teljesen más igazság is.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
LemonTree
2007-02-04 13:11:58
Talán 3. rész, nem?
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek