SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.05.24. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-02-20, S21: The Khmer Rouge Killing Machine

Elöljáróban csak annyit: ez egy döbbenetes film. A téma ugyanis egyenesen megrázó, az S21: The Khmer Rouge Killing Machine című dokumentumfilm ugyanis a kambodzsai vörös khmer rezsim által 1975 és 1979 között megvalósított népirtással, annak legdurvább haláltáborával foglalkozik. Ebben a 4 éves időszakban az extrém ideológiát hirdető Pol Pot vezetésével a vörös khmerek több mint 1,7 millió kambodzsait mészároltak le, ami több mint az ország lakosságának az ötöde. Azok a rizsföldeken dolgozó parasztok, akik akkor az éhhalál szélén tengődve próbáltak életben maradni, állítják, ők voltak a legszerencsésebbek. Voltak ugyanis olyanok, akik bekerültek ún. kihallgató központokba, ahonnan aztán tényleg nem volt menekvés. Ezek legdurvábbika volt a címben is szereplő S21 tábora, amelyet egy Phnom Penh közeli kis iskolában alakítottak ki.

Eme film látogatást tesz néhány túlélővel és néhány egykoron itt dolgozó katonával és más alkalmazottal a ma már múzeumként működő komplexumban. Az egykori rabok részletesen elmesélik, hogy nekik és társaiknak milyen brutális dolgokon kellett átesniük, a legtöbb eseményt újra át is élik, hangos kiáltozások és gesztikuláció közepette. Az egykori fogvatartók teljes nyugalomban sétálnak körbe az épületben és igazából nem tudnak magyarázatot adni tetteikre. Elmondják, hogy mi volt a feladatuk, milyen kiképzésen estek át de igazából a mélyebb érzéseiket nem ismerjük meg. Megrázó volt az Áldozatnak érzik magukat kérdésre adott válasz: ez az egész borzalom olyan, mintha valakivel baleset történt volna.


Egykori fogvatartók és rabok együtt ismét.

Az egész filmben egyébként csak a túlélők és az ex-katonák beszélnek, nincs narrátor és egyéb zavaró tényező. Bár a képi hatásokat tekintve is elég sokkoló a film - gondoljunk csak bele, végigjárunk egy igazi haláltábort -, de amiket hallunk ezektől a szegény emberektől az gyomorforgató. Az S21 orvosa például elismeri, hogy az ő feladata abból állt, hogy minél tovább életben tartsa a rabokat, hogy azok minél több verést kaphassanak. Közösen elmegyünk arra a helyre, ahol a majd 17000 fogvatartott nagy részének élete véget ért. A Kambodzsában született, de Franciaországba menekült Rithy Pahn filmje eszméletlen erővel sokkolja a naiv nézőt.

Biztos vagyok benne, hogy aki megnézi ezt a filmet, az másképp szemléli majd a világot. Vagy ha a szemlélete nem is változik meg, másképp fog gondolkodni a probléma fogalmáról az biztos. Sokszorosan díjnyertes film, amely hatásosan mutatja be, hogy milyen borzalmakon ment keresztül Kambodzsa országa a 20. század végefelé. Pedig akkor is volt ENSZ és Egyesült Államok.

A film egy részlete:


Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek