SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.06.09. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-02-22, The Injustice System of America

Tegnapi könnyed hangulatú cikkünk után most ismét borúsabb vizekre evezünk a The Injustice System of America című dokumentumfilm bemutatásával. A címet tükörfordításban visszaadva egyből egyértelművé is válik, hogy miről is szól ez a mélyebb gondolatokra pályázó film: Az amerikai igazságtalanság szolgáltatási rendszer.

Ahogy azt már különböző aktivisták és szakértők is közzétették különböző anyagokban, a milliók által imádott Egyesült Államokban a legnagyobb a bebörtönzöttek száma a lakosságszámhoz viszonyítva, még Indiát és Kínát is maguk mögött hagyják. Ezt még pozitívan is lehetne magyarázni, de azt nem, hogy szintén a tengerentúlon senyved a legtöbb ártatlanul elítélt ember a börtönökben. Emellett a lakosságban betöltött arányához képest jópárszor több fekete és latino rab van börtönben, például az összamerikai lakosság 13%-a afroamerikai, ezzel szemben a börtönpopuláció 49%(!!) százaléka kerül ki ebből a rasszból. Megdöbbentő ugye?Ebben a doksiban aktivisták, ügyvédek és érintettek mondják el véleményüket a durva bőrszín szerinti megkülönböztetésről, ami az amerikai igazságszolgáltatási rendszerben uralkodik. Maga a film elég unalmas, de a téma amit felvet, annál elgondolkodtatóbb. Azok az ügyészek, akik lelkiismeretesen dolgoznak és nem nézik azt, hogy kinek az ügyében járnak el, azok sokkal rosszabb eredményeket tudnak felmutatni, mint azon társaik akik milliós vádalkukat kötnek és a szegény emberek ügyeit sikerorientáltan viszik végig.

Az ártatlanul elítéltek számát egyébként ócska rágalomnak tartja az amerikai vezetés, amely erőteljesen próbálja védeni egyik végrehajtó fegyverét. Nincs rosszabb ugyanis egy ügyésznek, mintha kiderül, hogy ártatlanul ítélt el valakit. Sajnos manapság a milliárdokat sikkasztó üzletemberek (lásd Enron botrány) megússzák próbára bocsátással, míg a drogfogyasztó fiatalokat akár 5-6 évre is rács mögé dughatják. A bőrszín alapján történő ítélés sztereotípiáját egyébként legerősebben a média támogatja, minden műsorban fekete srácok a bűnözők és a fehérek a jófiúk. Ismétlem a film elég unalmas, ugyanis szinte végig csak interjúkat hallhatunk, de megdöbbentő információkat és eseteket ismerhetünk meg, ami miatt már megéri belenézni ebbe a doksiba.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
nightfly
2007-02-23 15:08:25
Nálunk lehet, hogy fordítva van, de a tengerentúlon minden bűncselekménynek először \"a fekete srác, aki arra járt\" a gyanúsítottja:) Felvetésed másik felével egyetértek.
kexer
2007-02-23 09:48:55
Hát, nem tudom, hogy egy film miért lenne csak azért unalmas, mert csak interjúk vannak benne. Sára Sándor Krónikája is unalmas lenne csak ezért? A média \"fehér jó - fekete rossz\" sztereotípiái pedig mintha pont fordítva lennének mai politikailag korrekt világunkban. Apropó, a drogfogyasztó fiatalokkal pedig úgy kellene bánni, mint Szingapúrban: \"Anyone aged 18 or over convicted of carrying more than 15 grams of heroin faces mandatory execution by hanging.\"
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek