SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.06.09. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-02-23, Ghosts of Abu Ghraib

Pár napja publikáltunk egy rövid szösszenetet a 2007. Sundance Filmfesztiválról, annak díjazottjairól. Akkor csak gyors áttekintést adtunk, így több értékes dokumentumfilm is elkerülte a figyelmünket. Eme hiányt pótolandó, most bemutatjuk a Zsűri Díját elnyerő Ghosts of Abu Ghraib (szabad fordításban: Az Abu Ghraib börtön szellemei) című megrázó erejű alkotást. Az HBO által tegnap vetített, Rory Kennedy rendezte produkció az iraki háború egyik legdurvább botrányával (mert volt és van bőven, ahhoz kétség nem fér), az Abu Ghraib börtönben történt embertelen kínzásokkal foglalkozik.

A film maga tulajdonképpen egy fényképalbum, amelyet fellapozva elénk tárulnak a médiában már ezerszer leközölt brutális felvételek (lemeztelenített foglyok egy kupacban, levizelt foglyok és így tovább) amelyeken amerikai katonák láthatók, amint emberi mivoltukból teljesen kivetkőzve alázzák meg foglyaikat. Rengeteg cikket olvastam akkoriban is az eseményekről, de ebben a produkcióban volt először egyben látható a történet maga. A bemutatott brutális képeket egykori foglyok és katonák kommentálják, akik valószínűleg csak az események megtörténte után ismerték fel annak embertelen mivoltát. Ráadásul az ember megszégyenítéséből és a propagandából élő média (ebbe a magyar is beletartozik), kérdés és kétség nélkül közölte le tucatnyi alkalommal a fotók nagy részét, ezáltal is az nézői ingerküszöb csökkentését célozva meg. Mert manapság egy-egy megcsonkított test látványa szinte reakciót sem vált ki az emberekből, annyira hozzászoktak már a mocsok látványához.


Anyu, ez ugye nem Amerika? De, kisfiam. Ez Amerika.

Hiába vannak egyezmények (például a genfi) a foglyokkal való bánásmódra, az amerikaiak akkor (és sajnos még most is) úgy gondolták, ők mindenek felett állnak. A legtöbb egyezmény szinte minden pontját megsértő kínzásoknak (kutyákat uszítottak a megkötözött emberekre, szexuális abberációkat végeztettek velük) és megszégyenítéseknek vetették alá foglyaikat, akik szinte mindegyike ártatlanul raboskodott a hirhedt börtönben. A filmben bemutatott dokumentumok azt is alátámasztják (bár azért valószínűleg a másik oldal védelmében is felhozhatók papíranyagok, szóval csínján az előítélettel), hogy a legfelsőbb vezetői szinten hallgatólagosan jóváhagyták a börtönőri feladatokra kiképzetlen katonák tetteit. Sajnálatos módon mindössze egy-két elkövetőt vontak felelősségre, a katonai vezetés tudta, hogy az amúgy is alacsony, amerikai katonai morálra brutálisan hatna egy egész század meghurcolása.

A felvételek sokkolóak, de igazából a háttérben hallható kommentárok azok, amelyek ráhozzák a remegést gyomrunkra. Ne csak a média által nyomatott amerikai katonák hősi halála címszót tudjuk betéve, emberi sorsok vannak a másik oldalon is. A film után garantáltan mindenki másképp fogja értékelni az öngyilkos merényletekről szóló híradásokat. Én az amerikaiak helyett is szégyellem magam, az alkotás előtt pedig le a kalappal.

Mindenki okulására a következő oldalon egy csokrot láthatunk a legdurvább felvételekből:
Sokkoló képek, vigyázat!

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek