SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.05.24. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-02-24, First Person - In the Kingdom of the Unabomber

Theodore Kaczynski vagy ismertebb nevén az Unabomber. Magyarországon valószínűleg kevesen hallottak róla - ők is az idősebb korosztály tagjai -, de aki tudja is miről van szó, az sem tudja konkrétan milyen események köthetők a fenti úriemberhez. Nos, az Egyesült Államok egyik leghíresebb robbantójáról van szó, aki 18 éven keresztül tartotta rettegésben levélbombákkal az amerikai lakosságot, míg végül 1996-ban elfogták. Mint az Az ipari társadalom és jövője című értekezéséből kiderül, azért követte el tetteit, hogy felhívja az emberiség figyelmét, a világ rossz irányba halad, a technikai fejlődés maga a megtestesült gonosz. Becenevét onnan kapta, hogy főleg egyetemek és légitársaságok voltak a célpontjai (angolul University and Airline bomber), robbantásaiban 3 ember halt meg és 23-an sebesültek meg. Végül testvére révén bukott le a remeteként, egy erdőben élő Kaczynski, aki életfogytiglani büntetést kapott és jelenleg is börtönben ül. A börtönben azonban aktív tevékenységet fejt ki, könyveket ír, levelezik.

A First Person - In the kingdom of the Unabomber című dokumentumfilmben egyik leghíresebb levelezőpartnere, Gay Greenberg beszél kettejük kapcsolatáról. A produkció Errol Morris - First Person című sorozatának egyik epizódja, amely a maga módján rendkívül egyedi alkotás. Az egész filmben néhány villanásnyi képtől eltekintve végig Greenberg arcát látjuk közelről és így kizárólag az általa elmondottakra tudunk koncentrálni.Greenberg pszichológusként mindig is arra vágyott, hogy kiadhasson egy könyvet, de sajnos sem a témája sem a tehetsége nem volt meg ehhez. Ekkor kezdett el levelezni különböző híres írókkal, bízva abban, hogy segítséget kap tőlük. Akkor még nem is sejtette, hogy egyik levelezőpartnere a híres Unabomber.

Amikor ez kiderült, Greenberg teljesen rögeszméssé vált a témát illetően és rendkívül bizalmas viszonyt alakított ki a szélsőségesen anarchista Kaczynskivel. A filmben mesél kettejük kezdeti bizalmatlanságáról, majd megosztja velünk a robbantó legbensőbb gondolatait, félelemeit is. Igaz, nem túlságosan érdekfeszítő Greenberg előadása, de arra mindenféleképpen jó a doksi, hogy az emberben elültesse a kíváncsiság magját: valójában ki is volt ez az Unabomber?

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek