SZEMLE
Aktuális

Ma 2022.01.16. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-04-24, Michael Moore 53 éves

Tegnap ünnepelte 53. születésnapját a jelenkor egyik legismertebb és legellentmondásosabb dokumentumfilm-rendezője, Michael Moore. A Michigan állambeli Flint városának szülötte, aki főleg háború és kormányellenes filmjeiről ismert, rendezői pályafutása alatt szinte mindent elért már, ami számít. Szinte az összes amerikai doksifesztiválon nyert már díjat (példának okáért New Yorkban vagy Denverben), de tarolt Európában is (Arany Pálmát is nyert már Cannes-ban), valamint a bestseller lista élére is került, messze leghíresebb filmjének a Fahrenheit 9/11-nek a könyv változatával. Egyébként, bár nem lehet egyfilmes rendezőnek mondani, az tény, hogy díjainak 70-80%-át a Fahrenheit 9/11 miatt kapta. Azonban munkássága ennél szélesebb skálát ölel át, nézzük mi említésre méltót tett le még az elmúlt években az asztalra.

Szintén többszörösen díjnyertes filmje még a The Big One című fenomenális alkotás (minden dokumentumfilm rajongónak maximálisan figyelmébe ajánlott), amely a Roger & Me című filmjének afféle folytatása. Mindkettő műben a General Motors cége áll a középpontban, erőteljesen negatív felhanggal, hiszen a cég úgy próbálja, próbálta emelni profitját, hogy elbocsátja, elbocsátotta amerikai gyárainak dolgozóit és termelését olyan országokba költöztette, ahol szinte éhbérért tudja kizsákmányolni a dolgozókat. Nem kell messzire menni ennek igazáért, Magyarország elvileg a nyugathoz tartozó fejlett, modern ország, mégis míg itt hozzávetőleg 3000 forint a minimálbér egy napra vetítve, addig az Egyesült Államokban egy dolgozó körülbelül 8000 forintot tehet zsebre naponta, ha minimálbéren foglalkoztatják. És akkor ne beszéljünk Kínáról (itt forintra átszámítva 15000 forint az átlagos havi bér) vagy más túlnépesedett, esetenként szegénységgel küzdő országról.Visszatérve témánkra, a Roger & Me című alkotásában Moore megpróbál összehozni egy találkát is a General Motors vezérigazgatójával és meginvitálni őt egy utazásra Flintbe, amelyet az elbocsátások egy lepusztult nyomortanyává tettek. Kezdetben valószínűleg még Moore sem sejtette milyen nehéz feladatra vállalkozott. Mielőtt jobban belemélyednénk, gyors konkluzióként megállapítható, hogy a Fahreinheit 9/11 mellett készült még azért értékelhető Moore-film, példának okáért a fentebb említett kettő.

A filmek mellett a neves rendező szerzőként jegyez több könyvet is, például a Will They Ever Trust Us Again című alkotást, amelyben Moore Irakban és Afganisztában szolgáló katonák hozzá írt leveleit publikálja, a saját kommentárjával kiegészítve. Több éven keresztül kapta ezeket a leveleket, amelyek többségében lehangoló képet festenek napjaink amerikai álmáról és egy, már születésekor halálra ítélt szuperhatalom szolgálóinak mindennapjairól. Másik említésre méltó műve a Dude Where is My Country című könyv, amelyben az amerikai átlagemberek háborúellenességét mutatja be, amelyet erővel és pénzzel próbál megfojtani a magát mindenhatónak képzelő amerikai kormányzat. Tehát ez a két műfaji kategória az, amelyben Michael Moore általában alkot, de különlegességként a tv-sorozatok műfajában is próbára tette magát, a The Awful Truth című szériával. Ebben Michael Moore és barátai próbálnak segíteni az átlag amerikai emberen, leteszik a drogosokért az óvadékot vagy többek között, rászoruló embereknek segítenek munkát találni.

Ez a rövid cikk messze nem tudja és nem is akarja lefedni Moore egész munkásságát és küldetését, aki többre kíváncsi, az látogasson el a rendező hivatalos weboldalára, ahol mindent megtudhat a dokumentumfilmes műfaj egyik nagy figurájáról. A róla kapott legfrissebb hírrel zárnánk le ezt az írást: Moore hosszú ideje várt alkotása a Sicko, amely az Egyesült Államok egészségügyi rendszerének hibáit mutatja be, a Cannes-i filmfesztiválon fog debutálni néhány héten belül. Emlékezhetünk, a Fahrenheit 9/11 is itt mutatkozott be, begyűjtötte az Arany Pálmát, majd elindult világkörüli útjára.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek