SZEMLE
Aktuális

Ma 2022.01.16. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-04-26, A chicagoi dokumentumfilmfesztivál végeredménye

Az év egyik legrangosabb nemzetközi dokumentumfilm-fesztiváljára került sor nemrégiben Chicagoban, amelyen új filmek mellett több olyan alkotás is zsűrizésre került, amely korábbi fesztiválokon már jól teljesített. Az eredmények az előzetes esélyeknek megfelelően alakultak, a fődíjat a The Monastery című alkotás nyerte, a különdíj a Souvenirs című filmé lett, míg a zsűri különdíját Michael Looken és Ulrike Franke filmje, a Losers and Winners nyerte. A versenyen vetített filmek közül a nézők egyik legnagyobb kedvence egy később díj nélkül maradt produkció, a King Corn lett. Ebben a filmben Aaron Wolf két fiatal bostoni barátot mutat be nekünk, akik összefognak, hogy végigkísérjék egy hektár iowai kukorica útját a földtől egészen a szupermarketig. Azt is megtudjuk, hogy az amerikai étrend egyik legalapvetőbb eleme a kukorica, amelynek termelése (túltermelése) óriási méreteket öltött a kormány bőkezű támogatásainak köszönhetően. A King Corn óriási bírálat az amerikai agrárpolitikának és manapság már nem meglepő, hogy egyre több amerikai filmes készít kormányának politikáját bíráló alkotást. Képzeljük csak el mi lenne, ha egy hazai filmes a magyar gazdaság bűnöző jelleget öltő tevékenységét próbálná bemutatni..nálunk ugyanis nincs igazi szólásszabadság.Rendkívül jónak értékelték a kritikusok a Hothouse című filmet is, amely olyan izraeli börtönöket mutat be nekünk, amelyekben közel 10000 ezer palesztint tartanak fogva terrorizmus és egyéb cselekmények vádjával és akiket a börtönön belül teljesen elszigetelnek egymástól. A film a helyzet bemutatásával próbálja megtalálni arra a kérdésre a választ, hogy lesz-e valaha is béke a Közel-Keleten (a cikkíró magánvéleménye: Soha nem lesz.).

Már korábban a Szemle hasábjain foglalkoztunk a Three Comrades című döbbenetes filmmel, amely a csecsenföldi háborút mutatja be, három gyermekkori barát életén keresztül, így aki részletekre kíváncsi az a Keresés menüben keressen rá korábbi írásunkra. Még két olyan filmet emelnék ki a fesztivál műsorából, amelyek ugyan díjat nem kaptak, de mégis minden, a rendezvényről szóló írásban kiemelték őket. Thaiföld és Burma határán él egy buddhista szerzetes, Phra Kru Ba, aki életét arra tette fel, hogy árva és elhagyott gyermekeknek tanítja meg, hogyan maradhatnak életben és hogyan védhetik meg magukat a brutalitással szemben. Mark Verkerk Buddhas Lost Children című filmje őt és embertelen küzdelmét mutatja be, hogy a burmai diktatúra áldozatainak minimális reményt nyújtson az életre.

Végezetül még egy magyar szemszögből is érdekes doksi is zsűrizésre került, Steve York Orange Revolution című filmje az ukrán narancsos forradalomról szól, amikor Victor Juscsenko hívei a maguk kezébe vették az igazságszolgáltatást és békés úton megdöntötték Victor Janukovics pündösdi királyságát. Az izgalmas felvételek egy, a magyar híradókban nem látott világba visznek el bennünket, és csak az rontja az ember szája ízét, hogy jelenleg éppen Janukovics hívei próbálják ugyanezt eljátszani Juscsenkoval.

Azonban míg a magyar média már az első nap összemosta az átlagos magyar, dolgozó (!!!) ember felháborodását a csőcselék szóval, addig ebben a filmben egy külföldi rendező szemével is hősies tettnek tűnt az ukrán emberek cselekedete. Sajnos minket még forradalom szempontjából sem tartott érdekesnek egy külföldi rendező sem, bár különböző forrásból szerzett információ szerint több film is készül hazánk zavargásairól. Addig azonban marad nekünk a Judas Priest zenekar videóklipje, ahol kemény metálos zúzásra láthatjuk, amint Rendőrség feliratú ruhában feszítő alakok vernek agyba-főbe embereket.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek