SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-05-14, Paradise Lost

Ahogy a legutóbb bemutatott Greensboros Child című film, úgy a Paradise Lost is egy megtörtént bűncselekményt mutat be, egy olyan ügyet, amelyről igazából a közvélemény nem sokat hallhatott, szinte csak a helyi közösség tudta a naprakész információkat. 1993. május hatodikán három, 8 éves fiú holttestére bukkantak az Arkansas állambeli West Memphis egyik elhagyatott völgykatlanjában. A hatalmas erőkkel, azonnal megkezdődő nyomozás rövid időn belül feltárta, hogy a gyerekek egy sátáni rituálé áldozatai lettek, és nem sokkal később meg is találták a lehetséges gyanúsítottakat, három helyi tinédzser személyében. Az egyik gyanúsított a kihallgatások során ugyan beismerte a tettét, de rengeteg kérdőjel merült fel az ügy során, amely arra indította Joe Berlinger és Bruce Sinofsky rendezőket, hogy beleássák magukat ebbe a rejtélyes történetbe.

A film igazából nem túl mozgalmas, főleg interjúk és tárgyalási felvételek képezik a nagy részét, de miután az interjúk a legfontosabb szereplőkkel - a gyanúsítottakkal, szülőkkel, ügyvédekkel - készültek, brutális és megdöbbentő alkotás került ki a rendezők kezei közül. Nincsenek visszaemlékezések, rekonstruált jelenetek, ami a Brothers Keepers rendezőitől nem új dolog, de a National Geographic és a Discovery nézőinek biztos, hogy felüdülést jelentő újdonság lesz. A produkció feltárja azokat a tévedéseket és előítéleteket is, amelyek a tárgyalást nem egy egyszerű igazságszolgáltatási procedúrává, hanem inkább egyfajta boszorkányüldözéssé tették (annak megítélését, hogy itt valóban szükség volt-e erre, a nézőre bíznám). A rendőrségi videók és fényképek a maguk természetes brutalitásában mutatják be a helyszínt és az ott talált nyomokat, ami azért a narrációval együtt eléggé hatásvadász kezdeményezésnek tűnhet, de mégis tökéletesen illik a film cselekményébe.Bár végül a tárgyalás a várható ítélettel ér véget (a megvádolt gyanúsítottakat bűnösnek találják), mégis rengeteg olyan nyitott kérdés marad az ügyben, amely valószínűleg sosem kerül már megválaszolásra. A rendezők a nézőre bízzák annak eldöntését is, hogy vajon az igazságszolgáltatás az utolsó pillanatban képbe került bizonyítékok segítségével végül jól döntött-e, vagy ismét egy óriási tévedésről van szó. Az 1996-ban készült film egyébként Emmy-díjat is nyert és 2000-ben elkészült a Paradise Lost 2: Revelations névre hallgató folytatása is, amelyben az első rész forgatásának idején még nem ismert fejlemények kerülnek bemutatásra.

Ahogy az általunk bemutatott filmek és alapjában véve az összes dokumentumfilm, úgy ez a film is egy konkrét történeten keresztül mutat rá súlyos társadalmi problémákra, amelyek általában ugyan az Egyesült Államok esetében merülnek fel, de tudható, hogy a világ szinte minden országában lehetne példát találni az igazságszolgáltatás tévedéseire és az emberi brutalitásra.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek