SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-05-16, SAZ

Napjainkban az izreali-palesztin konfliktus annyira megszokott eseménnyé vált, hogy a magyar tévécsatornák hírműsorai már csak elvétve foglalkoznak a témával, lehet szó akár egy béketárgyalásról, akár egy újabb robbantásról. Az átlagos tévénéző ingerküszöbe manapság már annyira kitolódott, hogy ez a konfliktus nem kelti fel az emberek érdeklődését minimális szinten sem. Most Irak a sláger, hiszen abból a háborúból lehet mutatni megdöbbentő, sokkoló képeket, míg Palesztinában csendben, sok esetben komoly, véres cselekmények nélkül, de módszeresen folyik egy nép sanyargatása, kizsigerelése, menekülésre késztetése. Sajnos a dokumentumfilmesek is inkább a jóval könnyebben eladható, hősökről és hihetetlen küldetésekről szóló iraki háborús filmeket forgatnak, bár azért néhány próbálkozás és doksi az izraeli-palesztin szembenállásról is készült. Izrael és Palesztina nem hivatalos határán a mai napig is folyik egy hatalmas fal építése, amelynek célja, hogy a szélsőséges palesztin terroristákat (mennyire divatos ez a szó mostanság, sajnos nagyon kevesen vannak tisztában az eredetével és az igazi jelentésével) egy nyomorgó gettóban tartsa.

Ezen falak mögött nőtt fel Samekh Zakhut, a Saz néven ismertté vált, manapság a leghíresebb palesztin előadónak számító rapper is, akinek életén keresztül ismerhetjük meg a válság valódi oldalát a Saz című, Gil Karni rendezte filmben. Számaiban egy elnyomott nép minden dühe, zavartsága, a fejlett világba való vágyakozása mellett a saját útkeresése, a nők és a költészet nyomai is felfedezhetők. Ez a 2006-ban készült doksi bemutatja, hogy milyen ma fiatalnak, vágyakozónak, tehetségesnek lenni egy széthullás szélén álló, nyomorgó Palesztinában. Saz hangot ad felháborodásának azt illetően is, hogy a világ tétlenül szemléli az izraeli fal építését, amely tulajdonképpen egy ketrecbe zárja a sokat szenvedett palesztinokat. A zenész a film során elmondja azt is, hogy nem csak az a célja, hogy honfitársait a jelenlegi helyzet javítására ösztönözze, de számára a művészet jelenti az egyetlen menekülési útvonalat a gettóból a jóléti világba, ahol végre nem autószerelőként kell éhbérért robotolnia.Ezzel egyébként elmondta a jelenlegi fejlett világ legnagyobb és jogos félelmét: a legnépesebb és legszegényebb országokban milliók vágynak a fejlett országokba, ilyen mértékű bevándorlási tömegre viszont nincs felkészülve egyetlen nemzet sem, úgyhogy ez egy szikrára váró puskaporos hordó. Palesztin létére népszerű vendég neves izraeli klubokban és a jelenlegi világ egyik nagy olvasztótégelyében, Nagy-Britanniában is többször adott már sikeres koncertet. A film során megismerhetjük Saz kapcsolatát nagyapjával, aki az 1948-as háború (ez volt Izrael létrejöttének kulcspontja) túlélője és menekültje. Láthatjuk, hogy egy családon is belül mekkora kontraszt van a jelenlegi helyzetről, a világról való vélekedés tekintetében.

Az ok egyébként, hogy Samekh Izraelben szívesen látott vendég, megtalálható sok dalában, Saz ugyanis elítéli a robbantásokkal építendő jövőt, előnyben részesítené a békés tárgyalásokat és a közös együttélés reményét vetíti elénk. A film fura szerkezetű és elég hatásvadász, ennek ellenére nagyon sok potenciált fel lehet fedezni benne.

A radikális emberek valószínűleg izraeli propagandának gondolhatják (ezzel objektív véleményalkotó révén, nem kívánok vitába szállni), de az tény, hogy egyre több a békére vágyó ember a Közel-Keleten. Az megint más kérdés, hogy személyes véleményem szerint, Izrael zárkózottsága és híres USA barátsága miatt ez a béke nem nagyon elképzelhető.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek