SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

King of QueensTartalom
2007-05-17, Unknown White Male

Az egyik legérdekesebb (persze ez szubjektív dolog) orvostudományi jelenség, amelynek igazi okaira, létrejöttének mikéntjére még a mai napig nem jöttek rá az orvosok, az amnézia. Hiszen elég belegondolni mindenkinek a saját helyzetébe: ha egy nap nem emlékezne semmire, se a családjára, se a munkahelyére, se a hobbijára, se semmi másra az életéből, vajon akkor mihez kezdene? Földtől elrugaszkodott képzelgésnek tűnik ilyen fejtegetésekbe belemenni, hiszen azért a totális emlékezetkiesés elég ritka, de sajnos vannak olyanok, akik kénytelenek átélni ezt a szörnyű rémálmot. Annak a rémálmát, hogy az embernek újra meg kell ismernie saját magát, a képességeit, újra barátokat kell szereznie, esetleg újra meg kell tanulnia szeretni feleségét, szerelmét, gyermekeit. Ez egy tipikusan olyan jelenség, amelynek igaz valójáról csak az tud beszélni, aki átélte. Doug Bruce egy ilyen ember.

Az Unknown White Male című dokumentumfilm az ő igaz története, amely egyik oldalról nézve rendkívül érdekes és rejtélyes, a másik oldalról megközelítve viszont tragikus és sokkoló. Ebben a 2005-ös filmben megismerjük az akkor 37 éves Bruce döbbenetes történetét, amely 2003. július másodikán, egy forró nyári napon kezdődött. Reggel 8 óra körül hagyta el new yorki lakását, valószínűleg azért, hogy vásárolni induljon, de valójában senkinek nem volt róla fogalma, hogy hova is igyekszik, mik a tervei azon a napon. A történet következő biztos információja az, hogy 11 órával később (tehát 19.00 óra körül) a Coney Islandre tartó metrószerelvényen tűnt fel. Ekkor már Doug Bruce-nak fogalma sem volt, hogy kicsoda is ő valójában és mit keres ott, ahol éppen tartózkodik. Egy rövid ideig a kórházban tarották, de mivel komoly baja az amnézián kívül nem volt, így a férfi nekilátott újratanulni az életet. Mindenre egy gyermek kíváncsiságával csodálkozott rá, újdonságot jelentettek számára a felhőkarcolók, a felhők, a tűzoltók, minden.A film nagy részében sajnos elég hatásvadász jelenetekből áll, megszólalnak ismerősei és családtagjai, akik kivétel nélkül azon aggódnak nagy jelenetek előadása közepette, hogy vajon az új emberré vált Bruce, hogy fog viszonyulni hozzájuk. Láthatjuk az első találkozásokat, az első beszélgetéseket is, de sajnos egy mélyreható, komoly dokumentumfilm helyett elég könnyen fogyasztható szórakoztató műsor lett az Unknown White Male-ből. Az emberi elme törékenységével, az ehhez hasonló esetek okaival, egy új élet kezdetének nehézségeivel nem igazán foglalkozik a produkció, ráadásul nem túlságosan hihető a sztori sem, ami sok szakmabelinek is feltűnt, több rendező egyértelmű mesének kiáltotta ki az egészet, amit alátámaszt a tökéletesen megrendezett hollywoodi filmekre hasonlító jelenetek tömege, továbbá tökéletes időzítések és fantasztikusan kidolgozott karakterek színesítik a képet.

Ezzel nem akarok én is a kétkedők táborához csatlakozni, megismertük Doug Bruce történetét, ami lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem, de ez a történet elég érdekes és sok-sok kérdést felvet az emberi elme határaival kapcsolatban. Az pedig, hogy dokumentumfilm van műfajként feltüntetve, ne okozzon csalódást senkinek. Ha esetleg ez csak egy mese lenne, akkor sem ez lenne az első, hazugságokra épülő doksi.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek