SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-05-18, Riding Giants

Régebben már taglaltuk itt a Szemlén, hogy milyen alfajai léteznek a dokumentumfilm műfajnak, mint akkor is említettük, egy ilyen specifikus ágazat a sportdokumentumfilmek ága. Ezek a filmek egy-egy híres sportoló életét, esetleg sportesemény vagy sportág történtét mutatják be részletekbe menően. Most terítékre kerülő filmünk, a Riding Giants is sportról szóló doksi, egy hazánkban kevesek által ismert és szeretett, valamint még kevesebbek által űzött sportág, a szörf történetét és jelenét mutatja be.

Ez a film több tekintetben is eddig soha nem látott részletekig menően tárja fel a szörfözés eredetét és fejlődését az elmúlt évtizedek során. De nem csak magának a sportnak a múltjával és jelenével foglalkozik, hanem magyarázatot próbál adni arra is, hogy miért vonzza annyira az embereket az óriási hullámok meglovaglása, ezáltal pedig a szörfözés körül kialakult kultusz rejtelmeibe is beavatja a témát illetően eléggé tudatlan nézőt. Stact Peralta filmje minden kétséget kizáróan az első, hiteles bemutatása eme legendás sportág múltjának, amely a rendező elhivatottságából fakadóan rendkívül szenvedélyes és szubjektív.A szörfözés eredetileg egyébként több mint 50 évvel ezelőtt alakult ki, Hawaii szigetéről származik, ahol néhány helyi srác unaloműző bohóckodása volt az egész, mára azonban több milliárdos üzletág, amely a világ minden részén szerzett magának rajongókat. Azok számára, akik még soha nem próbáltak egy vékony deszkán egyensúlyozva meglovagolni méteres hullámokat, valószínűleg nehezen érthető, hogy mi is olyan jó a szörfözésben. A legnagyobb titok, hogy ott a vízen a szörfös számára megszűnik a külvilág, a teljes eufória és szabadság érzete kerítheti hatalmába, amikor az egyszerű fizikát kihasználva próbál deszkájával minél szebb figurákat bemutatni. Apropó figurák. A kezdeti egyszerű deszkázást mára brutális trükkökkel fűszerezték meg a sportág profijai, még egy szaltó is belefér egy méteres hullám tetején. És ez nem semmi teljesítmény, ha azt vesszük, sokaknak már a deszkán fennmaradás is nagy kihívást jelent.

A film bemutatja, hogy milyen is az igazi szörfös életérzés, bemutatja a legendás helyszíneket és a legnagyobb arcokat, akik - főleg az Egyesült Államokban - a média által ünnepelt sztárok. Akit nem nagyon vonz az egész dolog története vagy jelene, annak is nyugodtan ajánlható a Riding Giants, hiszen csodálatos tájakat és tengerpartokat láthatunk, persze a legnagyobbak csodálatos hullámlovaglásaival fűszerezve.

Ez a 2004-es produkció a mai napig az egyetlen olyan dokumentumfilm, amely teljes egészében a szörfözéssel foglalkozik, és ha annak feltétele, hogy a filmben látható csodálatos partokra utazhassunk, az lenne, hogy tanuljunk meg szörfözni, valószínűleg mindenki igent mondana. A Riding Giants tehát egy nagyszerű sportfilm, mindenkinek bátran ajánlható, aki alapvetően nyitott minden újdonságra.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek