SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-05-23, Sicko

A dokumentumfilmes piacot kevésbé ismerő nagyközönség számára az idei év legjobban várt doksija az egyik legismertebb, legpopulárisabb rendező, Michael Moore új filmje, a Sicko. Annak ellenére, hogy az átlagos nézők számára csak június 29.-én válik elérhető, láthatóvá (az Egyesült Államokban), a napokban zajló cannesi filmfesztiválon megtörtént a produkció első bemutatása (május 19.-én), így ennek kapcsán bővebben bemutatjuk, hogy mi is várható Moore új alkotásától. A film az amerikai egészségügyi rendszer hiányosságait, hibáit tárja fel, különös tekintettel az óriási gyógyszergyártók és az amerikai élelmiszer és gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration) kapcsolatára és a gyakran felmerülő korrupciós gyanúkra és vádakra.

A produkcióról sok mindent elmond Moore sokszor citált mondása: A Sicko egy tragikomédia, amely 45 millió biztosítatlan amerikai polgár életét meséli el, akik a világ állítólag leggazdagabb országában élnek. A film amellett, hogy bemutatja az amerikai egészségügyi rendszert, össze is hasonlítja azt más államokéval, Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia és Kuba is terítékre kerül és meglepő módon nem az Egyesült Államok kapja a jobb véleményt a rendezőtől. Apropó, Kuba. A film egyes jeleneteinek forgatása miatt Moore többször is beutazott az országba, amellyel a Bush kormány tisztviselői szerint súlyosan megsértette a szigetország és az USA között fennálló kereskedelmi embargót. A filmesek azzal védekeznek, hogy az újságírás a törvény szerint nem minősül az embargó megsértésének, viszont a hatóság szerint Moore filmje inkább szórakoztató produkció, mint hiteles újságírás. Elgondolkodtató mindenesetre, hogy ilyen vádak is felmerülhetnek egy kormányzati tevékenységet bíráló film kapcsán.Visszatérve konkrétan a Sickora, az alkotásban megismerhetünk olyan embereket, akik azért szenvedtek súlyos egészségkárosodást, mert nem volt biztosításuk, így ezért nem látták el őket. Szó szerint sokkoló hallani, hogy volt olyan súlyosan daganatos beteg, aki nem rendelkezett biztosítással, így az orvosok csak vállat vontak és azt mondták az illetőnek, hogy bízzon a csodában. Jó tudni, hogy a magyar egészségügy is ez irányban halad. Moore bemutatja a rendszer múltját, amikor még minden egész normális mederben zajlott, majd összehasonlítja a jelenlegi amerikai rendszert néhány másik, fentebb említett államéval. Számomra is teljesen új információ volt, hogy a 2001. szeptember 11.-i támadások során több tucat megbetegedett, megsérült mentőmunkást is Kubába kellett vinni a megfelelő kezelés miatt, mert az Egyesült Államokban gondok voltak az elllátásuk körül.

A film ugyan elég hatásvadász és Moore is hozza szokásos Bush-utáló stílusát, de azt el kell ismernie mindenkinek, hogy a világ legirigyeltebb állama súlyos válság felé tart. 12 millió illegális bevándorló, több milliárd dolláros háborúk külföldön és egy bevándorlók nélkül magát ellátni képtelen társadalom, bizony ez is az amerikai álom.

A filmet mi is nagyon várjuk, kétség nem fér hozzá, hogy óriási durranásról van szó, elég az első reakciókat megnézni. Május 19.-én, a cannesi Lumiere Nagyszínházban helyet foglaló több mint két ezer ember vastapssal jutalmazta a film első bemutatóját. A bemutató után Moore cinkos mosollyal az arcán megjegyezte, hogy tudja mekkora kormányzati támadás várja odahaza és ezért a film eredeti példányát már jó előre külföldön helyezte biztonságba, nehogy gond legyen a premierekkel. Reméljük a legjobbakat, érdekes egy film lesz, az biztos.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek