SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-05-25, Discovery Channel: Zero Hour

A Discovery Channel: Zero Hour című sorozata tragikus, megdöbbentő eseményeket mutat be, minden esetben azt a kritikus órát górcső alá véve, amikor a tulajdonképpeni cselekmények megtörténtek, hasonlóképpen a National Geographic Seconds from Disaster című produkciójához. A Zero Hour már Magyarországon is látható egy ideje, Nulladik Óra címmel, így a doku-műfaj rajongói számára nem kerül semmibe egy-egy rész megtekintése, legutóbb például a Columbine szakközépiskolában történt mészárlásról szóló epizód került adásba. Ahogy a többi rész, úgy ez is megtörtént eseményeken alapul.

1999. április 20.-án az iskola két diákja, Eric Harris és Dylan Klebold állig felfegyverkezve érkezett meg a Colorado állambeli Littleton városában található Columbine szakközépiskolába. Céljük minél több ember likvidálása volt, ahogy azt már hónapokkal korábban tökéletesen kitervelték. A film a délelőtt 11 óra és 12 óra között lezajló brutális eseményeket rekonstruálja színészek segítségével, tulajdonképpen ha nem lennének a jelenetek közti információk és interjúk, akkor azt hihetnénk, hogy egy filmet nézünk.Remek aláfestő zene, tökéletesen elkészített archív felvételek na és persze néhány valódi képsor, Harris és Klebold óriási házi archívumából. A vérengzésnek 13 halálos áldozata és több tucat sérültje volt, a legtöbbjük cselekedeit és utolsó pillanatait is megismerhetjük a filmből, sőt néhány súlyosan sérült túlélő és megszólal a közel egy órás epizód során. A támadás hátterében egyébként egyes vélemények szerint az állt, hogy Harris és Klebold is perifériára szorult az iskolában, nem voltak igazán jó barátaik és állandó élcelődések céltábláiként elfojthatatlan haraggal viseltettek az iskolarendszer és társaik iránt. Persze vannak, akik az állam felelősségét illetve az agresszív videójátékok hatását hozták fel, de az igazi okra valószínűleg sosem derül fény, bár naplóik és írásaik alapján mindketten elég narcisztikus, zavarodott elmével rendelkeztek.

Az Egyesült Államok történetének második legnagyobb iskolai lövöldözése (a legnagyobbat nemrég követte el egy koreai diák Virginiában, aki nem mellékesen istenítette és mártírként tisztelte Harrist és Kleboldot) során az áldozatok hozzátartozói és független szakértők szerint is óriási hibákat követett el a helyi rendőrség, amit legjobban az igazol, hogy az eset után átdolgozták az ilyen helyzetekben alkalmazandó stratégiát a helyi rendőrségnél. Legfőbb hibaként a túlélők és az áldozatok családjai azt hozták fel, hogy a rendőrség kiérkezése után több órába telt mire a legdurvább vérengzés helyszínéül szolgáló könyvtárba eljutottak.

Ez a film hozta a szokásos Discovery színvonalat, ami azt jelenti, hogy könnyen fogyasztható, rekonstruált, hatásvadász alkotásról van szó, de akit érdekel a Columbine tragédia, annak maximális szórakozást nyújt, már ha egy ilyen témánál lehet szórakozásról beszélni. Azoknak pedig, akik szeretnének további alkotásokat is látni erről a döbbenetes iskolai tragédiáról, bátran ajánljuk Gus Van Sant Elefánt című filmjét és Michael Moore Bowling for Columbine című alkotását.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek