SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-06-01, PBS Frontline: Juvenile Justice

Korábban többször mutattuk be filmjeiket, így valószínűleg sokak számára ismerős lehet a PBS dokumentumfilmes közösség neve, amely céljául tűzte ki a hiteles tájékoztatás és világ valódi problémáinak bemutatását, főleg Amerika szerte. A PBS egyik legérdekesebb és legizgalmasabb sorozata, a Frontline napjaink különösen égető problémáit mutatja be, általában egy-egy ember, népcsoport esetleg ország helyzetén keresztül. Ilyen rövid dokumentumfilm a Frontline: Juvenile Justice is, amely az amerikai igazságszolgáltatás egyik legsarkalatosabb kérdésével foglalkozik. Mint ismert, az ottani jogszabályok bizonyos államokban lehetővé teszik, hogy a nagy súlyú bűncselekményeket elkövető fiatalkorúakat felnőttként kezelhessék a bíróság előtt.

Az ennek kapcsán felmerülő problémák és jelenlegi nehézségek megfelelő bemutatása érdekében a Frontline stábja korlátlan hozzáférést kapott a Kalifornia állambeli Santa Clara fiatalkorúakkal foglalkozó bíróságának rendszeréhez, hogy négy specifikus ügyet vizsgálhasson egy éven keresztül. Az ok, amiért pont Kaliforniát választotta a stáb, az volt, hogy ott a film forgatása során vezették be az ún. 21-es passzust, amely itt is lehetővé tette, hogy minden eddiginél több fiatalkorú feleljen felnőttként tetteiért.

A teljeskörű bemutatástól eltekintve röviden álljon itt a film által végigkövetett 4 eset:
Elsőként Shawnt ismerjük meg, aki Los Altos egyik közép-osztálybeli családjából származik és az apja elleni gyilkossági kísérlet vádjával állt bíróság elé. Josénak, az általában hajléktalanként tengődő fiúnak csoportosan elkövetett halált okozó testi sértés vádjával kell szembenéznie, míg a bandatag, korább nemi erőszakért elítélt elkövetőnek Mannynek, most négyrendbeli gyilkossági kísérletért kell felelnie. A negyedik úgymond főszereplő, Marquese helyzete sem könnyű, annak ellenére, hogy ő csak lopás vádjával került bíróság elé, ugyanis már korábban 7 kisebb-nagyobb vétséget elkövetett. Mindannyiuk számára két út létezik (illetve már csak létezett): felnőttként kezeli őket a jogrendszer és akkor súlyos évekre esetleg életfogytiglani büntetésre számíthatnak egy felnőtteknek fenntartott fegyházban, vagy fiatalkorúként kezelve egy fiatalkorúaknak fenntartott intézménybe kerülnek, jóval kisebb büntetéssel (nem árulok el nagy titkot, mindannyian az első kategóriába kerültek).A védők egyértelműen a fiatalkorú rendszerben próbálják tartani védenceiket, arra való hivatkozással, hogy ez a rendszer jóval enyhébb és nagyobb súlyt fektet a rehabilitációra, amely ezen srácok számára az egyetlen esély egy jobb életre. Az ügyészeknek tehát nincs könnyű dolga, ha figyelembe veszik az enyhítő körülményeket (például Shawn hivatkozását, hogy alva járt, amikor megtámadta apját) és fiatalkorúként kezelik a srácokat, akkor felelősek lehetnek jövőbeni tragédiákért, de ha másként döntenek, akkor nagy valószínűséggel tönkreteszik a srácok életét.

Ezen a fiatalok egyébként egyértelműen a tökéletes rendszer áldozatai, ahogy a fiatalkorú vádlottak több mint fele, úgy ezek a srácok is csonka, problémás családokból származnak és sokuk számára csak a banda, a balhé jelentette az egyetlen esélyt az életben maradásra. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha a rehabilitációjuk után kikerülnek a fiatalkorúak intézetéből, akkor ismét ugyanabba a családi helyzetbe térnek vissza, hiszen pénz nélkül, priusszal nagyon kevés esélyük van egy új életre. A Juvenile Justice megdöbbentő képet fest az Egyesült Államok (és közvetve az összes fejlett ország) fiatalkorú igazságszolgáltatásának kemény helyzetéről, visszásságairól, miközben megismertet bennünket négy fiatalember kőkemény sorsával. Azzal pedig, hogy a 21-es passzust elfogadta az állami kormányzat, a bírók számára nem sok lehetőség maradt, hogy enyhítő körülmények figyelembevételével egy fiatalkorút ne felnőttként vádoljanak meg.

Arról persze igazán hatásos tanulmány nem készült, hogy mennyivel hatásosabb a fiatalkorúak intézeténél a jövőbeni rehabilitáció szempontjából az, hogy egy 17 éves srácot akár 40-50 évre ítélnek egy felnőtteknek fenntartott fegyházban, ahol mindent a bandák uralnak és ahova a társadalom számkivetettje kerülnek, általában örökre. Mindenki döntse el maga, egy viszont tény: a PBS Frontline ismét nagyon korrekt kis anyagot hozott össze.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek