SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-06-02, Worlds Untold Stories - Surfing Soweto

Annak ellenére, hogy részről-részre nem követjük végig itt a Szemlén, a Worlds Untold Stories című dokumentumfilm-sorozat hétről hétre izgalmas részekkel folytatódik a CNN csatornáján, a tegnapi nap folyamán is egy rendkívül jó rész került bemutatásra, Surfing Soweto címmel. Ebben egy, valószínűleg Magyarországon senki által nem ismert és űzőtt extrém őrületről, a vonatszörfölésről volt szó, amely a Dél-Afrikai Köztársaságban élő szegény fiatalok manapság nagyon divatos szórakozási formája.

Ezek a srácok egy teljesen céltalan és kilátástalan életben próbálnak valami izgalmat találni, így erős alkoholos befolyásoltság hatása alatt táncolnak, ugrálnak az akár 100 kilométeres sebességgel száguldó vonatok tetején. Sok százan haltak meg már közülük, ennek ellenére minden nap vannak új próbálkozók. Ez a fél órás rövidfilm azt a pár srácot mutatja be, akik tulajdonképpen az egész dolog kitalálói és ebből kifolyólag a legprofibb vonatszörfösök.Az egész dolog, akkor indult és akkor jutott csúcspontra, amikor a vasút biztonsági őrei sztrájkolni kezdtek. Ez lehetőséget adott a srácoknak, hogy szinte bármit megcsinálhassanak a vasútállomás területén. Bár már úgy tűnik mindannyian abbahagyták ezt a sportot és próbálnak tisztességes foglalkozást űzni, azért elejtett szavakból kiderül, hogy van köztünk olyan, aki még mindig visszajár a vasútállomásra egy-egy kör erejéig. A szörfösöknek aztán később két fajtája alakult ki, az egyik csoport csak az adrenalin kedvéért csinálja, a másik csoportba tartozók pedig a vonaton kirabolnak valakit, majd a megszerzett zsákmánnyal a vonat tetején menekülnek.

Általában mindig félelemmel tekint az ember egy-egy ilyen rövid doksi elébe, hiszen fél óra nem sok mindenre elég, de a Worlds Untold Stories rendkívül sikeresen gazdálkodik ezzel a kis idővel is. A Surfing Soweto is odatapasztja a nézőt a képernyőre, hiszen olyan dolgokat láthat, amit az egyszerű híradókból nem tudhat meg. Bejuthat egy átlagos, szegény dél-afrikai család otthonába és felülhet egy Johannesburg felé száguldó gyorsvonat tetejére is.

A srácok egyébként olyanok akár, mint bármelyik másik átlagos fiatal, álmaik vannak (a szörfölés alapötletét adó Bitch Nigga becenévre hallgató fiú például mindig is kaszkadőr akart lenni), tanulni próbálnak és odavannak az amerikai kultúráért (ez utóbbi sajnos nem annyira jó dolog). A kisfilm végén megismerkedünk szüleikkel és tanáraikkal is, akiktől megtudjuk, hogy szeretnék ha a srácok végre megtalálnák az értelmet életükben és nem hasonló hülyeséggekkel veszélyeztetnék életüket. És ebben igazuk van.

A Surfing Soweto a jövő hét során több alkalommal is látható lesz a CNN International műsorán, aki teheti tekintse meg. Nem fog csalódni, első osztályú anyag.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek