SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-06-08, The Marine

Ha őszintén bevallja magának mindenki az igazat, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon csak nagyon kevesen hallottak eddig a The Marine (A tengerészgyalogos) című filmről, ők is a DVD kölcsönzőket látogatók közül kerülnek ki. Valószínűleg ez betudható annak is, hogy ez a film erőteljesen B-kategóriás akciófilm, az ilyen alkotásoknak megfelelő minőséggel. A főszereplők többé-kevésbé ismeretlen színészek, az egyetlen említésre méltó név a főgonoszt alakító Robert Patrick neve. Ő volt a Terminátor 1 elpusztíthatatlan rendőre, de ő játszotta az X-akták 9. évadában az egyik különleges ügynököt is. Visszatérve a filmre, a sztori sem túlságosan nagy eresztés, ráadásul több sebből is vérzik.

A lényeg röviden a következő: főhősünket, aki tengerészgyalogosként szolgál Irakban, egy kisebb kihágás miatt azonnal leszerelik, így ő kénytelen hazautazni. Otthon azonban nem találja a helyét, első állásából már az első napon elbocsátják, így feleségével arra az elhatározásra jutnak, hogy kettesben elutaznak a hegyekbe, afféle lelki feltöltődés gyanánt. Minden rendben is zajlik egészen addig, míg egy elhagyatott benzinkútnál el nem rabolják főhősünk feleségét egy, a rendőrségtől megrémült gyémántrabló banda tagjai. Ezzel pedig kezdetét veszi a hajsza, autós ámokfutástól kezdve döbbenetes tűzpárbajon keresztül minden van itt, ami szem-szájnak ingere.Katonánknak annyit sikerül elérnie, hogy tönkreteszi a banda kocsiját, így már nyugodtan folytatódhat a mocsárban az embervadászat, amibe már a rendőrség is bekapcsolódik (a rendőrséghez kapcsolódik amúgy a film egyetlen csavarja, amely ugyan túl nyilvánvaló, de mégsem lőnénk le). Bár nagyon nincs rájuk szükség, hiszen a továbbiakban az ex-tengerész egyesével teszi ártalmatlanná ellenfeleit, míg végül ismét karjaiba zárhatja göndörszőke szerelmét. Már a történetből is látszik, hogy egy sablonokkal teli, könnyed akciófilmről van szó, néha már tényleg azt lehetett várni, hogy belép a képbe Dolph Lundgren vagy Marc Dacascos (ők ugyebár a B-kategóriás akció királyai).

Bár egy ilyen film esetében csak a tömény harc és akció a lényeg, azért felmerül néhány kérdés az emberben. Mi szüksége volt a bandának arra, hogy magukkal cipeljenek egy teljesen felesleges túszt? Egyetlen egyszer sem próbálták meg felhasználni, továbbá több civilt és rendőrt is lemészároltak, csak nem gondolhatták komolyan, hogy hagyják őket elsétálni? Vagy például főhősünk, hogy élhet túl egy tucat robbanást, úgy hogy minden esetben a légnyomás repíti ki a robbanás közepéből? Nem kellene legalább megsüketülnie vagy ilyesmi? De mindegy is, a The Marine amúgy egész szórakoztató, ha nem törődünk a kisebb-nagyobb ostobaságokkal és szeretjük az efféle sokadrangú filmeket, amelyek valószínűleg mára már egybeforrtak néhány legendás színész nevével.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek