SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-06-11, Grizzly Man

Manapság egyre több olyan ember van, aki miután képtelen megtalálni a helyét a modern kor emberi társadalmában, elhagyatott, kietlen vagy éppen őstermészettől burjánzó, érintetlen területre teszi át székhelyét. A természet iránti rajongással, tisztelettel próbálja magyarázni bukását, amelynek következtében képtelen beilleszkedni az ő és mások szülei által is épített, elvileg csodálatos világrendbe. De vajon tisztában van-e vele ez a sok önjelölt természetvédő és hátizsákos kalandor, hogy ami számukra az érintetlen területekre való behatolás élményét jelenti, az ott élő fauna számára akár sokkoló is lehet? Valószínűleg nem.

A Grizzly Man című, Werner Herzog rendezte dokumentumfilm is egy, a fenti elmélkedéshez kapcsolódó történetet dolgoz fel. Timothy Treadwell rossz tanulóként, szörfözéssel, füvezéssel haladt végig fiatalkorán, így nem sok választás maradt számára a kiugrásra: Hollywoodba ment. Miután több szereplőválogatást is az utolsó pillanatban, de elbukott, Timothy a depresszió és a drog útjára lépett. Hirtelen pálfordulását senki sem tudja megmagyarázni vagy időponthoz kötni, egy biztos, egy nap Treadwell a természet híres védőjeként kezdte magát kezelni és hamarosan el is utazott Alaszkába, hogy az ottani grizzlymedve populáció őrangyala legyen. Bár saját ötleteként próbálta beállítani a dolgot, az is tény, hogy barátnője, Amie is fontos alkotóeleme volt a dolognak.Treadwell barátunk végig teljes lelkesedéssel próbálta védeni a turistáktól a nemzeti parkot, amelyben rajta és barátnőjén kívül több száz grizzlymedve is sátrat vert, így az nem tűnt fel neki egyszer sem, hogy ezek a medvék az ő érkezése előtt több száz évig nem láttak embert, tehát Timothy inkább ártott, mint használt tevékenységével. Ennek megfelelően a helyiek és a tudósok is erősen kritizálták hősünket, aki ennek ellenére 13 éven keresztül minden nyarát Alaszkában töltötte a medvék társaságában. Az évek során megtanult olvasni a medvék testbeszédéből és hangjelzéseiből, így baj nélkül bohóckodhatott tovább és készíthette saját magáról szóló dokumentumfilmjét. Azonban a természet nem hagyhatta ezt a helyzetet a végtelenségig fajulni, a 14. nyáron több medve rárontott Timothyra és barátnőjére, akiknek esélyük sem volt eme csodálatos és vad állatokkal szemben.

A rendező, Herzog végig saját kommentárjával kíséri végig az eseményeket, erőteljes kontrasztot állítva saját, borús világnézete és Treadwell idealizmusa között. Herzog továbbá erős kritikával illeti a grizzlyember filmes munkáját is, többek között lesújtó véleményt formál Treadwell döntéséről, amely szerint barátnője ne szerepeljen a képsorokon, hogy tovább erősíthesse a saját magáról kialakult (elképzelt) magányos farkas képet. Egy viszont biztos: Alaszka gyönyörű. Személyes véleményem szerint a világ egyik legszebb helye, amely ebből a filmből is egyértelműen látszik. Fantasztikus erdőségek, kristálytiszta patakok, csodálatos élővilág.

Herzog egyébként Treadwell filmes munkájának kritizálásával magát a természetfilmes műfajt is kritizálja, véleménye szerint a mai természetfilmek többsége már túlzottan szentimentális, túlzottan szenzációhajhász. Sorozatosan készülnek a legérdekesebb, legmegdöbbentőbb, leghihetetlenebb pillanatokat bemutató filmek, míg magával a tényleges természettel és faunával senki sem foglalkozik. Összességében nagyszerű filmről van szó, vétek elmulasztani, már csak a csodálatos táj miatt is.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Esther
2007-08-04 15:08:21
Szerintem nem lehet elítélni valakit azért, mert van valami az életében, amit mindennél jobban szeret a többinél. Ez az ember annyi mindenen keresztülment, miért esik az embereknek nehezére örülni annak, h végre talált valamit, ami miatt végre híresnek, sikeresnek érezheti magát, hiszen ez volt a vágya...Mellesleg világ életében szerette az állatokat, és a nemzeti parknak is sokat segített, az ellentétek ellenére is. És hát tudjuk, h az ilyen \"extrém\" emberek legtöbbször úgysem a párnák között halnak meg végelgyengülésben. És megkérdezném, h a halála után miért találtak több döglött medvét is a parkban? Talán csak nem használt mégis valamit a jelenléte? A barátnője pedig valószínüleg nem azért maradt végig mellette, mert utálta, h nem szerepelhet a filmben...na, mindegy:) Összességében rám is nagy hatást gyakorolt a film, én nagyon tisztelem ezt az embert.
Kriszta
2007-07-17 09:26:06
Nagy hatással volt / van rám a film. Tim lelkének lenyomata.
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek