SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.06.22. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-06-21, Baraka

Már egy korábbi filmbemutatónkban szóba került a Baraka szó, és annak jelentése, mint kiderült, ez a szó néhány nyelvben áldást jelent, ami a most bemutatásra kerülő Baraka című filmre is mondható. Ugyanis ez a doksi maga a csoda, narráció és beszéd nélkül mutatja be szinte az egész világot, gyönyörű képekkel és jelenetekkel kényeztetve a nézőt, anélkül, hogy jelentéktelen információkkal próbálná teletömni az elméjét.

Az 1993-ban, Roy Fricke által készített film olyannyira a látvánnyal operál, hogy az is csak a DVD extráiból derült ki, hogy 24 különböző országban forgatták a filmet, a nyüzsgő nagyvárostól egészen a hegytetőn álló kolostorig. Előzetesen érdemes felkészülni a Baraka megtekintésére, redőnyöket leengedni, telefonokat kikapcsolni, rágnivalót bekészíteni, ugyanis ezt a doksit szünetekkel megszakítani szentségtörés. Hagyni kell, hogy a különböző kultúrákről, természeti környezetekről készített képsorok 104 perc erejéig teljesen ellepjék a tudatunkat, kiszorítva onnan a hétköznapi problémákat.Maga a film úgy épül fel, mint egy nap, reggeli képsorokkal kezdünk, melynek során körülbelül negyed órán keresztül képeket láthatunk különböző vallások életéből, vegyítve ezeket csodálatos természeti képsorokkal. Imádkozó és vallási rítusokat végző embereket (érdekes, ahogy a film a tibeti szerzetesek, az ortodox zsidók és a törzsi sámánok rítusainak hasonlóságaira rávilágít) és gyönyörű vízeséseket, vulkánokat csodálhatunk meg, majd a film lágyan átvált a természet pusztítását bemutató jelenetekre, erdőirtásokra vagy például a döbbenetes látványt nyújtó bányákra.

Láthatunk képsorokat a szegénység, gazdagság egymás mellett éléséről, a városi élet gyorsaságáról, a gyárakban senyvedő tömegember és a kolostorban élő szerzetes életének hasonló pillanatairól, óriási temetőkről, ősi romokról vagy például egy hömpölygő, szentként tisztelt folyóról. És ahogy haladunk világkörüli utunkon, észre sem vesszük az idő múlását, arra eszmélünk fel, hogy egy szerzetes gongja hasít a csendbe és a filmbéli nap is éjszakába fordul. Manapság egyre ritkábban érzi az ember, de a Baraka esetében teljesen igaz, a néző sajnálja, hogy véget ért a csodás utazás, amely nem került szinte semmibe és nem tette tönkre élményét a milliónyi, arrogáns, nagyképű turista.

A különleges operatőri munkának köszönhetően olyan fantasztikus képsorok készültek, amelyek örökre beivódnak az ember tudatába és a filmes szakmának is elemi alkotórészeivé váltak, hiszen mint kiderült a DVD extráiból, a film több jelenetét felhasználták más filmek és reklámok elkészítése során. Egy ilyen doksiról nagyon nehéz ismertetőt írni, hiszen igazából nincs konkrét története, nincsenek kommentárok, csak a nyers, gyönyörű képek vannak, amelyeket egyszerűen látni kell. Kevesebb, mint 3000 forintért megvásárolható a nagy felbontású DVD (amazon.com), úgyhogy, aki még nem látta, mindenképp pótolja. Életre szóló élmény lesz.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek