SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-06-28, Street Fight

Bármennyire is sok rossz dolgot lehet az Egyesült Államokra mondani, az biztos, hogy ott aztán tényleg érvényesül a szólásszabadság elve, nem úgy mint kis hazánkban, annak ellenére, hogy minden szinten és fronton 100%-osan a tengerentúliakat majmoljuk, sajnos erőteljesen diktatórikus a helyzet eme emberi alapjogot illetően. Nálunk nem lehetne következmény nélkül dalban szidni az ország vezetőjét (ahogy pl. Pink is teszi), vagy egy díjátadó ünnepségen a köszönetnyilvánítás helyett nyilvánosan pocskondiázni az elnököt és - jelen cikkünkhöz kapcsolódóan - mondjuk egy dokumentumfilmet készíteni politikai dolgokról. Ha valaki mégis megteszi, akkor szinte biztos lehet benne, hogy hamarosan elveszti a munkáját, verőlegény másodállásban dolgozó rendőrök péppé verik, és ezek még a legjobb esetek.

Eme kis kitérő után, amely bevallottan a Magyarországon uralkodó jelenlegi állapotokat kívánta szidalmazni, jöjjön is egy újabb amerikai, politikai dokumentumfilm bemutatása. Marshall Curry Street Fight című filmje, hasonlóan az Anytown, U.S.A. című alkotáshoz, New Jersey államának helyi választásokhoz kapcsolódó történetei és eseményei közül mutat be egy arra érdemeset. A doksi tulajdonképpen két ember és a 2002-es newarki választás története, a newarki polgármester Sharpe James és a választásokon szintén induló, 32 éves városi hivatalnok, Cory Booker szembenállását és különbségeit mutatja be.Annak ellenére beszélhetünk különbségekről, hogy mindketten afro-amerikaiak (ez mondjuk nem zavarja Jamest abban, hogy többször is rasszista megnyilvánulásokat tegyen Booker irányában) és ráadásul mindketten demokraták. Differencia például kettejük közt az is, hogy míg Booker tekintélyes iskolákat végzett és tényleg igazi politikus, addig James a régi politikai iskola terméke, szegény családból származik és a tényeken, tudáson alapuló beszédek és javaslatok helyett főleg az érzelmekkel operál. Neki aztán tényleg mindenre van válasza és reakciója, kreatív és céljait bármi áron képes elérni, legalábbis az alapján ahogy a filmben Curry bemutatja nekünk. Már csak azért is érdemes e két fekete politikus élettörténetét és jelenkori harcait megismernünk, mert mindkettejükben van valami hasonló Barack Obamához, aki jelen pillanatban is azért kampányol, hogy ő lehessen az Egyesült Államok első afro-amerikai elnöke.

A Street Fight eléggé Booker irányába hajlik, Jamest egy hideg, számító politikusnak állítja be, aki mindent felügyel Newarkban és nagyon jól manipulálja az embereket. A film párhuzamot is von a nemrégen Irakban zajlott választások és az itteni helyzet között, azt állítva, hogy Irakban is már csak azért szavaztak az emberek, hogy úgy érezhessék, győztes oldalon állnak. A cím magyar fordítása (Street Fight = Utcai harc) egyébként arra utal, hogy James és Booker egymás elleni harca még erőteljesen a régimódi stílust követi, James gépezete minden alkalmat megragad arra, hogy ellehetetlenítse ellenfelét, aki viszont felveszi a kesztyűt. Ráadásul a kampány sem tanácsadók és közvélemény-kutatások segítségével történik, hanem ajtóról-ajtóra járnak a jelöltek, így próbálva meggyőzni az embereket szavazatukról.

A produkció végén a konkluzió elég meglepő: manapság már a fekete közösségen belül is létezik előítélet, elváltak egymástól a tanult és a tanulatlan afro-amerikaiak, hiszen ahogy Booker egyik támogatója mondja, miután a közösség kitanít egy feketét, utána ugyanazt az embert már fehérnek kezdi hívni. A 2005-ben készült Street Fight elég nehezen emészthető darab, a film eleje miatt sokan valószínűleg unalmasnak tartják és félbehagyják, de ez óriási hiba, hiszen tényleg érdekes és egyben megdöbbentő látni, hogy a rendkívül zártnak megismert afro-amerikai közösségen belül is milyen bizalmi válságok és előítéletek bújnak meg.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
fimuv
2007-06-29 08:31:32
James is egyetemet végzett.
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek