SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-06-29, Midnight Sunrise

A Sicko mellett (amelyről hamarosan olvashattok egy leírást itt a Szemlén) az idei nyár másik sokat sejtető dokumentumfilmje a John Mees rendezte Midnight Sunrise, amely egy eddig még soha nem látott világba röpít el bennünket. Az elég rövid doksi a kambodzsai hétköznapokat, vidéki életet, az ott élők jövőképét, tehát a reklámfilmekben és utazási katalógusokban soha nem látott Kambodzsát mutatja be, három fiatal férfi szemszögéből, akik terepkerékpárral körbejárták ezt a rendkívül veszélyes ázsiai országot.

A történet a három utazó bemutatásával kezdődik, a tanár, a fotós és a diák megismerése után aztán egy kis történelemóra következik, elmélyedünk a kambodzsai nép döbbenetes szenvedésekkel tarkított történetébe, a vietnami háborút és a Pol Pot-féle diktatúrát (amelyről már mi is írtunk több alkalommal) különösen behatóan tárgyalva. Majd végre megláthatjuk Kambodzsa igazi arcát, a rettentően szegény, ámde mégis barátságos és vendégszerető falusiakat, és a dzsungelek mélyén rejtőző, elveszett királyságokról illetve a Khmer Birodalom szörnyűségeiről mesélő templomokat, szentélyeket. Bicikliseink útjuk során szembesülnek a helyiek napi problémáival is, amelyek egy része persze rájuk is veszélyt jelent.Mint ismert, Kambodzsa a világ egyik legjobban elaknásított országa (az aknákat a fentebb említett Pol Pot- féle vörös khmer rezsim helyezte el), ahol nemegyszer élő embereket használtak fel bizonyos területek, robbanóanyagoktól való megtisztítására. Aztán a rengeteg erdőtűz és az óriási munkanélküliség furcsa kontrasztja mutatja, hogy ahol emberi szenvedés van, ott a természetben is akadhatnak gondok.

És persze a film egésze során (ismételten hangsúlyozom, rövidfilmről van szó) rengeteg kambodzsai polgárral találkozunk, akik szinte mindegyike kedvesen fogadja vándorainkat, de az idősebbek arcán már örökre látszani fognak a ráncok, amelyeket az évtizedes problémák és tragédiák véstek oda.

A Midnight Sunrise hamarosan bemutatásra és zsűrizésre kerül a 2007-es New Yorki Nemzetközi Független Filmfesztiválon, de az átlag néző számára is van mód a film megtekintésére, hiszen John Mees hivatalos oldaláról letölthető illetve postai úton megrendelhető.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek