SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-06-30, Aristide and the Endless Revolution

Az Egyesült Államok iraki és a afganisztáni háborújához (amely utóbbit sikerrel áttestáltak az ostoba birka módjára viselkedő NATO-ra) kapcsolódóan, az összeesküvés elméleteket erősítendő, elmondható, hogy az amerikaiaknak nem kellene ilyen messzire menniük, ha egy politikailag illetve egyéb módon instabil országban szeretnének rendet tenni. Példaként említhetjük Kolumbiát, Mexikót vagy a mostani filmünk tárgyát képező Haitit.

Az Aristide and the Endless Revolution (avagy szabad fordításban: Aristide és a véget nem érő forradalom) című alkotás a közép-amerikai térség egyik legszegényebb országának, Haitinek a politikai helyzetét mutatja be, Jean-Bertrand Aristide politikai pályafutásán keresztül. Mint a történelemkönyvekből ismert, 1991-ben a haiti választók az egykori római katolikus pap és teológus Aristidet választották meg országuk elnökének, aki szinte azonnal az üzleti és katonai érdekkörök ellenségéve vált, köszönhetően bejelentetett reformterveinek. Az ezeket a főleg nemzetközi érdekeket kiszolgáló politikai csoportok egyre erőteljesebben kezdték támadni az új elnököt, akinek óriási népszerűsége volt a szegények körében.Második elnöki mandátuma alatt a rajta lévő nyomás már óriásivá vált, és a politikai erőszak döbbenetes méreteket kezdett ölteni. Állítólag ezért, 2004. február 29.-én Aristide és a családja egy amerikai gép fedélzetén elhagyta az országot, bár az elnök szerint akarata ellenére vitték el. Nicolas Rossier megdöbbentő politikai dokumentumfilmje az egykori elnök utolsó éveire koncentrál, megmutatja, hogy az egykori pap mekkora küzdelmet vívott azért, hogy a népnek tett ígéreteit betartsa, miközben politikai ellenfelei (akik a hadászati és üzleti lobbit képviselték) egyre nagyobb nyomás alá helyezték. Ráadásul az akkori belpolitikai helyzetet nehezítette, hogy egyre élesedett a kapcsolat Haiti és az Egyesült Államok között, ami a gazdasági kapcsolatokat figyelembe véve, óriási fennakadásokat okozott a gazdaság bizonyos szektoraiban.

Rossier a film során interjút készített magával Aristide ex-elnökkel is, aki jelenleg Dél-Afrikában él száműzetésben. Az egykori papból lett elnök szinte minden témával kapcsolatban kifejti véleményét és erős kritikával illeti politikai ellenfeleit valamint az Egyesült Államokat is (külön kitér például Colin Powellre és Roger Noriegara is). Az Aristide and the Endless Revolution fantasztikus bepillantási lehetőséget nyújt a világ első fekete köztársaságának elmúlt 15 évébe, megmutatja, hogy milyen küzdelmet vívtak (és vívnak a mai napig) a haiti emberek azért, hogy megtalálják a keskeny ösvényt a politikai erőszak, árulás és a remény között.

A film tavaly megjelent DVD-n, amelyen extraként a legfrissebb haiti fejleményekről is szó esik (például a 2006-os választásokról), de a korongon megtalálható Haiti egész történelme és több írásos interjú is (például magával a rendezővel is), valamint rengeteg, az országgal kapcsolatos információ.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek