SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-07-05, Harry Potter és a Főnix Rendje

Harry Potter ippen 10 éve van velünk. Ezalatt a 10 év alatt egy munkanélküli bölcsészt Anglia leggazdagabb asszonyává varázsolt, és ami engem leginkább izgat(ott), állítólag az ifjabb generációk olvasási kedvét is az egekbe röptette.

Annak idején, mint megszállott olvasó, sőt fantasy rajongó ez utóbbi jelenség miatt vettem kezembe a kalóz ebook verziót. Nem, elmémet nem a sör ködfátyola homályosítá el, tényleg kézbevettem, mert pro primo USB kulcson volt, pro secundo ki is nyomtattam. :-) Könyvet letudtam, okosabb nem lettem, mert egy jól megírt, politikailag abszolút korrekt (broáf) regényt tudtam le, de ez még mindig csak erős középszer, mondottam magamban. Sebaj, előkaptam még egy kötetet. Ugyanaz. Háhá! Biztos az angol eredeti van olyan szép angolsággal megírva, hogy az a siker kulcsa. Sajnos ez sem jött be. Ekkora viszont egy dolog nyilvánvalóvá vált: Rowling 10 pontos film forgatókönyvíró, aki minden sorát úgy veti papírra, mintha Hollywoodnak ÉS Hollywood szőlővesszejéről (vagy aki autentikusabban szereti - narancsvesszejéről) csepegő nektáron nevelkedett népeknek dolgozna.

És itt térhetünk rá a filmekre.

Ezért érthetetlen, hogy a tényleges megfilmesítések miért nem sikerülnek. Sajnos ez az ötödik epizód sem kivétel. A már adott forgatókönyvet ismét kimiskárolva vitték vászonra. Aki nem olvasta a könyveket, az megint nem ért egy csomó dolgot. Aki meg olvasta őket, az a fejét fogja, főleg, ha rajongója is a ciklusnak.

Pár dolog a teljesség igénye nélkül:
Luna apjáról és foglalkozásáról semmit nem tudunk meg, vagy csak én nem hallottam, mert épp egy jó csaj pipiskedett az első sorban. Maga Luna karaktere sem jön át.
Tonks egy szürke kisegér, ami csak azért baj, mert a következő könyvben lesz az. :-D A szerepet megformáló színésznő abszolút rossz választás volt.
Weasley apuka balesete bevisz minket a Szent Mungo kórházba. De nem a filmben. Így Neville szüleinek kálváriájára is csak egy suta párbeszéd utal.
A srácok magánszakkörén is tök máshogy történtek dolgok. Szó sem esik az érmékről, amikkel üzentek egymásnak, a lelepleződésük is teljesen másképp történik meg és az árulójuk is más.

Jó, jó. Mondja az egyszeri néző, aki nem olvasott egy könyvet sem. És? Milyen a film? Ha megszokott jelzőket venném elő, akkor ismét el lehet mondani, hogy ez a Potter film a legsötétebb hangulatú és legnyomasztóbb a sorban. :-) És még látványos is. A végén a párbaj olyan, mintha az Avatar: The Last Airbender c. anime sorozatból vették volna. Effekthegyek nyomulnak bele az arcunk közepébe. Kissé már túl is lőve a célon.

Összegezve: Egyszer érdemes megnézni. Látványos film, helyenként gyenge színészi játék, de a már megszokott színvonal alá sem megy, gyorsan eltelik a 138 perc. Apropó: ki találta ki, hogy ez gyerekeknek készült? Mondjuk a könyvsorozat sem.

U.I.: Premier előtti vetítésre miért nem lehet mobilt bevinni? Mit sikerülne kilopni a segítségükkel? Ki érti ezt...

Cikkszerző: yakee


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
yakee
2007-07-05 20:12:09
Mert ráértem, wazze. :-D
Zolee81
2007-07-05 15:07:53
Akkor mégis mi a francnak nézted meg, ha már előzetesen sem izgatott nagyon?
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek