SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-07, Death by Design

Most következő leírásunk egy olyan hihetetlenül bonyolult, ám mégis gyönyörű világot bemutató filmről szól, amely oda viszi el a nézőt, ahol eddig még csak a képzeletében sem járhatott. Ez a világ nem más, mint sejtjeink világa, amelyben a mindenki által ismert, emberi világunkban történő dolgokhoz hasonló események nap, mint nap végbemennek, jelen esetben főként a halálra, a sejtek halálára fókuszálva. Peter Friedman rendező és munkatársa, Jean-Francois Brunet kutató, Death by Design címet viselő alkotása az előre programozott sejthalállal, a sejtek életével foglalkozik.

A készítők megpróbálják az átlagos nézővel megismertetni ezt a miniatűr világot és lakóit, akiknek életünket köszönhetjük. Az alkotók megmagyarázzák, hogy néhány sejt miért pusztítja el egymást az őket körbevevő többi sejt jelzéseire (talán utasításaira), továbbá arra is magyarázatot keresnek, hogy néhány sejt miért öli meg magát egyik-pillanatról a másikra. Az általános válasz minden kérdésre egyébként elég egyszerű: ebben a mikroszkopikus társadalomban minden egyes alkotóelem azt teszi, ami az egésznek a legjobb és itt nem kíséri szomorúság, félelem a halált vagy mondjuk az öngyilkosságot.Friedman és Brunet megmutatja, hogy kommunikálnak egymással testünk legapróbb alkotórészei, belepillanthatunk a sejtek születésének és pusztulásának folyamatába (másodpercenként sokmillió ilyen esemény történik) és azt is láthatjuk, hogy a sejtek milyen sok, különféle dologra képesek testünk minél jobb működése érdekében. Mozognak, osztódnak, átalakulnak, ölnek, öngyilkosságot követnek el, meghalnak, jeleket küldenek, kommunikálnak. Ugyan jó pár lenyűgöző, mikroszkopikus felvétel segítségével közelről is megcsodálhatjuk sejtjeink mindennapi életét, a rendező - érthető módon - mégsem ezzel operál a film egésze során, hanem az emberi társadalomból vett képekkel - felhőkarcolók, autópályák, filmkockák, Busby Berkley zeneszámai - állít párhuzamot a sejtszintű világ résztvevői, eseményei és a számunkra érzékelhető világ között.

Ennek köszönhetően a film nem válik unalmas oktatóműsorrá, hanem érdekes, metaforikus kicsengésű produkció lesz belőle, amely a láthatatlant és ismeretlent egy csodálatos, másik dimenzióvá varázsolja. A Death by Design 10 nemzetközi fesztiválon is győzelmet aratott, ez pedig mutatja a benne rejlő potenciált.

Eme leírás (vagy a filmről az interneten fellelhető rendkívül kevés, egyéb információ) után valószínűleg 100-ból 90-95 ember legyint egyet, és inkább megnézi x.y. sorozat ötezredik, szinte ugyanolyan epizódját. Viszont azok, akik mégis eme film mellett döntenek (rendkívül jutányos áron megvásárolható DVD-n, de online is nézhető), azok garantáltan egy fantasztikusan lenyűgöző filmet kapnak, amely ugyan sok esetben elég bonyolultnak hangzik, mégis hétköznapivá varázsolja a sejtbiológia alaptéziseit.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek