SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-07-09, Breasts

Amikor először jutott a tudomásomra, hogy miről is szól a Breasts (Mellek) című dokumentumfilm, kapásból egy sztriptízzel és meztelenkedéssel tarkított vicces show-műsorra gondoltam. Tévedtem. Meema Spadola rendező alkotása rendkívül tanulságos és érdekes, de nem csak a nők, hanem a férfiak számára is. Az erősebb nem tagjai végre megtudhatják, hogy egy nő számára (ellentétben a férfiakkal) a melle nem csak szexuális eszköz, sőt legkevésbé az.

A produkcióban huszonkét, 11 és 84 év közötti nőt ismerhetünk meg, akik toplessben, tehát félig meztelenül mondják el érzéseiket, tapasztalataikat melleikkel kapcsolatban. Beszélnek a pubertáskor gyötrelmeiről, melltartókról, modern korunk szexcentrikus társadalmi berendezkedéséről, a női mellek szerepéről a reklámokban és filmekben, továbbá megismerhetjük véleményeiket a mellnagyobbításról esetenként kisebbítésről, a szilikonról vagy például a rákról. A férfiakat leginkább foglalkoztató kérdés is szóba kerül, ugyanis a mellhez kapcsolódó örömökről, élvezetekről is esik szó, továbbá trükköket ismerhetünk meg, amelyek segítségével a nők, melleik felhasználásával bolondítják meg hímnemű társaikat.Megdöbbentő volt hallani, hogy egyes nőket az orvosok rendkívül megalázó módon kezelnek, ugyanis egyes szánalmas kuruzsló, egy egyszerű torok- vagy fülgyulladásnál is megvizsgálja testük ékességeit, a melleiket. Az interjúalanyok között két anya-lány páros és két sztriptíztáncos is nyilatkozik, ami azért is érdekes, hiszen az összes nő közül ők használják legjobban saját céljaikra testi adottságaikat.

Mindenki számára (fiatalok, idősek, férfiak, nők) megszívlelendőek a vélemények, amelyeket az interjúalanyok az idő múlásáról és a bőr öregedéséről, ezáltal mellük formájának és feszességének romlásáról mondanak. Az ősi igazság ismét felszínre kerül: aki képtelen elfogadni magát olyannak, amilyen, annak még a sírban sem lesz nyugalma. És ezen egy plasztikai sebész szikéje nem segít.

Az HBO számára készült Breasts forgatása során a stáb végig anyagi gondokkal küszködött, így mindössze 50 perc az egész alkotás, de ezt az 50 percet hiba kihagyni bárkinek is. Az interjúk között felvételeket láthatunk az elmúlt század egészéből, az adott korban jellemző társadalmi berendezkedés, mellekhez való viszonyáról. Vannak itt rajzfilmek az 1920-as évekből, szépségverseny az 50-es évekből és láthatunk egy 1970-ben készült melltartó reklámot is. A férfinéző figyelmét csak az első néhány percben vonják el a képernyőn látható mellek, ahogy alakulnak ki az élettörténetek, úgy lesz másodlagos a meztelenség és lép előtérbe a kíváncsiság és az érdeklődés.

Ráadásul a film nem csak nők számára készült, így a férfiaknak nem kell egy pillanatig sem úgy érezniük magukat, mintha betolakodók lennének egy zártkörű bulin. A mellrák miatt mindkét mellét elveszítő nő története pedig egyenesen sokkoló volt, de az ő szavai után az ember egészen más szemszögből kezdi látni a világot. Az biztos, hogy ebben a produkcióban nem a kép és a látvány a lényeg, hanem az egyes nők történetei, amelyek ismeretében valószínűleg sokan másképp fogják csodálni hölgypartnereiket és az ő kebleit.

A Breast című film mindenkinek ajánlott, akit még nem vakított el korunk pornóban úszó világa, garantáltan minden néző számára fog újat nyújtani.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek