SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-07-10, Who Killed the Electric Car?

Valószínűleg eme cikk íróján kívül is sokan elgondolkodtak már azon, hogy a mai technikai és tudományos fejlődés mellett, vajon hogy-hogy nem sikerült még eddig egyetlen nem kőolajszármazékkal működő autót sem elterjeszteni a világon, legalább több milliós darabszámban. A teljes választ ugyan nem adja meg Chris Paine, Who Killed the Electric Car című dokumentumfilmje, de segít rávilágítani arra, hogy az olajból (ingyen)élő milliárdosok és csicskásaik számára nem túl jó üzlet lenne egy ilyen autó bevezetése.

Rengeteg kísérlet történt már nem-benzinüzemű gépjárművek elterjesztésére, de eddig mindegyik kudarcba fulladt. Talán most, a globális felmelegedés nyakló nélküli emlegetésével (ma már szinte mindent ennek tulajdonítanak, korábban a madárinfluenza volt a sláger) sikerül annyit elérni, hogy a leginkább olajzabáló nemzetek (USA, India, Kína) lakossága körében is kezd terjedni a hibrid meghajtású kocsik használata. Erre a legjobb példa (és ez tényleg reményt keltő), hogy az Egyesült Államokban csak az idén már több mint 120.000 ilyen autót adtak el, és ez a szám csak növekedni fog.

Filmünkre visszatérve, a korábbi években történt kísérletek legígéretesebbje az elektronikus kocsi volt. Ez a film ennek az autónak az élettörténete. 1996-ban kezdtek Kalifornia útjain feltűnni az első elektronikus meghajtású gépjárművek, amelyek csendesek, gyorsak, környezetkímélők voltak és nem használtak egy csepp kőolajszármazékot sem. A kezdeti népszerűség után az évek múlásával egyre inkább kezdtek eltünedezni, míg 2006-ra ki lehetett jelenteni, hogy végleg eltűntek az utakról ezek az autók. Az amerikaiak számára azért is volt fontos a nem-benzinüzemű autók propagálása, mert a hatalmas ország szinte teljes egészében külföldi olajtól függ, és mint láthatjuk, a napi készletek biztosításáért sok száz katona adja életét napról-napra.És mégis, az amerikaiak tették tönkre saját jövőjüket, hiszen miután a kormány és a nagy olajcégek, autógyárak hátat fordítottak az elektronikus autó projektnek, az átlagemberek is elfordultak a környezetkímélő autózás csodájától. A rendező az elektronikus autó történetével kezdi a bemutatást, egészen 1920-ba repít bennünket vissza, amikor is megalkották az első ilyen autót. Akkor persze csak afféle kísérleti prototípusnak számított, konkrét tervek a sorozatgyártására a 70-es, 80-as években születtek, amikor a nagy autógyárak alternatív üzemanyagforrások kutatásába kezdtek. A hosszas tervezés és fejlesztés után született meg az akkumulátorral üzemelő EV1.

A kezdeti sikerek után azonban a politika lépett képbe és egy megdöbbentő javaslat megszületése után reklámokkal, bírósági perekkel, hihetetlen bürokratikus procedúra kialakításával arra próbálták ösztönözni a lakosságot, hogy ne vásároljon elektronikus autót. És az Egyesült Államok lakosságát meg ismerjük már annyira, hogy tudjuk: elfordultak az autótól. A filmben rengetegen megszólalnak az üggyel kapcsolatban, mérnökök, politikusok, aktivisták, olajcégek képviselői, de neves sztárok is, például Mel Gibson vagy Alexandra Paul (a legkisebb mellű Baywatch vízimentő).

A leginkább hiteles megnyilatkozó egyébként egy egykori Saturn alkalmazott, Chelsea Sexton volt, akinek feladata az EV1 népszerűsítése volt, hiszen számára a küldetés munkahelye megszűnésével nem ért véget. Megdöbbentő információ volt, amikor kiderült, hogy a General Motors (az autó gyártója) milliókat költött arra, hogy minden egyes eladott autót begyűjtsön és megsemmisítsen, még attól is elzárkózott, hogy egyes gyűjtők, aktivisták akár tízszeres áron is megválthassák autójukat.

A film hatásához egyébként nagyban hozzájárul a narrátor, Martin Sheen is, aki végig a helyzet súlyához illő hangsúllyal közli az információkat. Feltűnik az alkotásban egyébként több amerikai elnök is, többek között a jelenlegi, George W. Bush, aki a felvételeken nagy elszántsággal szórja a földet az elektronikus autó jelképes sírjára vagy Ronald Reagen, aki képtelen normális magyarázatot adni arra, hogy miért szereltette le a hatalmas napkollektorokat a Fehér Ház tetejéről, amelyek pedig kielégítették az összes szükségletet.

Most nem állunk neki összeesküvés elméleteket gyártani, az igazság úgysem fog kiderülni, egy viszont biztos, ez a film is olyan, amit mindenkinek látnia kell.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek