SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.06.22. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-07-11, Michael Moore vs. CNN

Michael Moore, aki mindig is híres volt arról, hogy nem rejti véka alá a véleményét, ismét lecsapott és ezúttal a CNN hírcsatornát, főleg annak vezető orvosi sszakértőjét, Dr. Sanjay Guptát (aki egyébként neves idegsebész is) támadta be. Mint ismert, Moore Sicko című filmje (amelyről most már tényleg hamarosan közlünk egy hosszabb kritikát) az amerikai egészségügyi rendszert (közvetve pedig az amerikai kormányt)bírálja, feltárva annak hiányosságait és profitorientált tevékenységét.

Az egész történet még hétfőn kezdődött, amikor a CNN bemutatta Gupta Sickoról készült riportját, amely azt állította, hogy az egészségügyről szóló dokumentumfilmben közölt számadatok többsége hibás, téves szám. Na több sem kellett Moorenak, aki kedden, a Larry King Live műsorában már élesen bírálta Gupta kijelentéseit. Az egész vita alapját az képezte, hogy mindketten a saját adatukat tartják valódinak, a másikét kitalált számként aposztrofálták. Moore szerint Gupta úgy közölt riportjában téves adatokat, hogy tudta, azok nem helyesek. A másik fél persze ezt cáfolta, azt állítva, hogy az összes létező forrás felkutatása után álltak elő az adattal.Ami viszont jó jel, hogy abban Gupta is egyetért, hogy a Sicko fő gondolatmenete helyes, azaz az Egyesült Államok egészségügyi rendszerében súlyos hibák vannak, amiket meg kell oldani. De véleménye szerint az alaptézist rengeteg, valótlan számmal támasztották alá, ami viszont nagyban rontotta a hitelesség érzetét. Egyben fel is szólította Mooret, hogy legalább nyilatkozat útján korrigálja tévedéseit. Az adatok hitelessége mellett továbbá azt is megkérdőjelezte, amit a rendező a Sickoban más fejlett országokról állított, hogy például Franciaországban vagy Kanadában majdnem tökéletes és ráadásul ingyenes az egészségügyi rendszer. Gupta szerint a film becsapja a nézőket, ugyanis bár ezekben az országokban tényleg nem kell fizetni az egészségügyi ellátásért, a lakosságnak azonban több járulékot, adót kell fizetnie, hogy finanszírozni lehessen a rendszert. Moore erre úgy reagált, hogy az összes bemutatott ország közül az USA-ban fizetik a legtöbb biztosítási díjat és itt vonják le a legtöbb egészségügyi járulékot, így a probléma oka nem ebben keresendő, hanem abban, hogy a rendszer profitorientált.

Abban azonban ismét egyetértettek, hogy az a rendszer, amelyben műtétek, operációk előtt a biztosító jóváhagyása kell, nos az a rendszer nem tökéletes. Viszont a probléma megoldásában ismét ellentét alakult ki közöttük, ugyanis Moore szerint a Bush kormány kezébe kellene adni az egészségügyet, megpróbálva ezzel a profitorientáltságot lecsökkenteni. Moore végül sajnálatosnak nevezte a tényt, hogy néhány szám pontosságának vitatása miatt háttérbe szorul a probléma maga.

De ezzel még nem fejezte be a CNN elleni támadását, ugyanis egy másik interjúban a hírcsatornát is hibásnak nevezte az iraki háború jelenlegi helyzete miatt, Moore szerint ugyanis a mainstream (legnézettebb, legismertebb) médiának a valóságot kellene a nézők elé tárni, nem pedig a kormányzat által rendelkezésre bocsátott riportokat bemutatni. A magából teljesen kikelt rendező reakciója a CNN tegnapi egész napját végigkísérte, külön riportok foglalkoztak Moore mondanivalójával és annak igazságtartalmával. Ahogy az egyik műsorvezető, Jim Clancy fogalmazott, bármi is legyen a problémája Michael Moorenak a CNN-el, a lényeg, hogy már megindult a párbeszéd. Na majd meglátjuk.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek