SZEMLE
Aktuális

Ma 2021.10.16. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-12, Fesztivál körkép

A következőkben egy rövid bemutató olvasható az idei év hátralévő részében megrendezésre kerülő, néhány jelentősebb dokumentumfilm-fesztiválról, persze a teljesség igénye nélkül. Elsőként egy európai fesztiválra hívnánk fel a figyelmet, méghozzá azért ezzel kezdjük, mert néhány napja kezdődött meg a nevezés, így aki érez magában elszántságot, nyugodtan küldje be saját alkotását a rengeteg kategória valamelyikébe. A rendezvény egyébként 2008. február 15-23. között kerül megrendezésre Pamplonában, Spanyolországban. Várhatóan a teljes európai doku-szakma képviselteti magát, remélhetőleg néhány magyarral egyetemben. Jelentkezési lapok a fesztivál honlapjáról letölthetőek, további információért írj egy hozzászólást itt lentebb.

Még idén kerül megrendezésre az AFI fesztivál Los Angelesben, november 1. és november 11. között, amely a legnagyobb rendezők munkáit is fel fogja vonultatni, és amely arról híres, hogy minden extrát bedobnak a szervezők a doksi műfaj népszerűsítése érdekében. Rendkívül sok különböző kategória, vörös szőnyeges bevonulás, éjszakai vetítések és még sorolhatnánk a jobbnál jobb dolgokat. Egy dokumentumfilm-függő számára igazi álom egy ilyen fesztivál. Ezen a héten még jelentkezni is lehet bármilyen filmanyaggal, legyen szó akár csak egy néhány perces alkotásról is, a kategóriánként különböző nevezési feltételek a rendezvény honlapján megtalálhatók.

Érdekes, ám egyértelműen életképes fesztivál az Asian First Films rendezvénye, amely ugyan nem csak dokumentumfilmeket szemléz, de a programnak jelentős részét képezik ezek a filmek. Az AFF érdekessége, hogy csak ázsiai származású rendezők, producerek vagy forgatókönyvírók számára adott a nevezés lehetősége a 10 kategória valamelyikébe. Az ázsiai országok kulturális, társadalmi sokszínűségét, valamint az onnan származók érdekes szemléletmódját ismerve, különleges alkotásokra számíthatunk. Nevezni még lehet, de a pontos részletek bemutatásától eltekintenénk, hiszen nem valószínű, hogy olvasóink közül bárki is érdekelt lenne. Maga a fesztivál egyébként november 27.-től december 4.-ig tart.Augusztus 3.-ig még lehet jelentkezni a The CounterCorp Anti-Corporate filmfesztiválra, amely abból a szempontból különleges, hogy egyrészt az itt bemutatott filmek mindegyike tényleg független, nem szponzorált alkotás, másrészt ezek a produkciók a nagyvállalatok napjaink életében való szerepét mutatják be, a problémákkal, megoldásokkal egyetemben. A San Franciscóban, 2007. október 19-21. között megtartandó fesztivál fő célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a nagyvállalatok káros működésére és bemutassa milyen hatással vannak az egyes vezetői döntések a mindennapi életünkre.

Végül röviden még néhány fesztiválról:
2007. október 26-28. között kerül megrendezésre a Full Moon horrorfilm fesztivál, amely érdekes módon dokumentumfilm kategóriával is rendelkezik. Valószínűleg elég érdekes kínálat fog felvonulni.
Augusztus 15.-ig várják a filmek jelentkezését az első, éves Orlando Hispanic filmfesztiválra, amely egyértelműen a spanyolajkú rendezők, szakmabeliek figyelmére és jelentkezésére számíthat. A jelenlegi bevándorlási helyzetet és az USA népességének összetételét figyelembe véve, nem is lehetne időszerűbb ez a rendezvény.
És végül egy igazi különlegesség: a Turks & Caicos szigetek várja a filmeket egy óriási ünnepre, amelyre a Turks & Caicos Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül kerül sor. A fesztivál külön dokumentumfilm kategóriával rendelkezik és különlegessége, hogy erősen vegyíti a filmeket a zenével. Lehet, hogy hamarosan már minden kis szigetnek saját fesztiválja lesz? Jó lenne.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek