SZEMLE
Aktuális

Ma 2021.10.16. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-13, Alone in the Wilderness

Valószínűnek tartom, hogy eme cikk íróján kívül is vannak még olyanok, akik sokszor álmodoztak már arról, hogy egyszer mindent maguk mögött hagyva kivonulnak egy teljesen elhagyatott, minden civilizációtól távol lévő, természettől és élettől burjánzó helyre, majd ott új életet kezdenek, teljes magányban és teljes harmóniában a környezettel. Valószínűleg nagyon kevesek számára adatik meg, hogy valóra válthassák ezt az álmot, de Dick Proenneke számára megadatott.

Az Alone in the Wilderness című csodálatos dokumentumfilmben, amely tulajdonképpen egy természetfilm, az ő remete életét ismerjük meg, a napi életért folytatott harcait és csodálatos kirándulásait az emberi láb által még nem taposott alaszkai rengetegben. Proenneke, miután egy nap úgy döntött, hogy új életet kezd a természet lágy ölén, rövid gondolkodás után kiválasztott egy csodálatos alaszkai vidéket, ahol épített magának egy kis kunyhót, valamint minden, számára szükséges tárgyat elkészített kezdetleges módszereivel és eszközeivel. Ez a film az ő mindennapjait és tevékenységeit mutatja be, amelyekhez csodálatos hátteret kölcsönöz az élettől nyüzsgő táj.A felvételek gyönyörűek, köszönhetően annak, hogy semmiféle digitális utómunkálat vagy montírozás nem történt a képeken. Ennek köszönhetően az erdő majdnem teljesen olyan, mint a valóságban, sötét, árnyékos és tényleg fantasztikusan pihentető a betondzsungelekben tengődők szemei számára. Proenneke készített magának hótaposót, hátizsákot és sok minden egyebet, teljesen magára és kezdetleges ismereteire hagyatkozva. Fontos megjegyezni, hogy ez a dokumentumfilm 1968-ban készült, a főszereplő saját maga készítette, de a régi dátum ellenére a mai napig sűrűn bemutatják és felhasználják egyes jeleneteit a PBS csatornáján.

Az Alone in the Wilderness nem egy propagandafilm, ahogy a mai utazási műsorok (a kereskedelmi csatornákon futó gusztustalanságokról ne is beszéljünk), hanem az ember és a természet kapcsolatának legszebb pillanatait bemutató eposz. Olyan csodálatos képsorokat láthatunk, amelyek egy National Geographic természetfilmben biztos nem szerepelnek, például egy önfeledten hancúrozó farkast a hóban.

Ami visszatetsző volt, hogy Proenneke állatokat is ölt az életben maradása érdekében és bár ez hozzá tartozik a remete élethez, nem igazán tisztességes dolog kihasználni az erőfölényt és az ember majdnem sérthetetlenségét egy élet elpusztítása érdekében. A film végén elhangzó narráció is rontott valamelyest az élményen, de összességében tekintve ez egy csodálatos film, amely bár nem mérhető a Barakához, mégis másfél órányi alaszkai szabadságot biztosít a minimálbérből álmodozó nézőknek.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek