SZEMLE
Aktuális

Ma 2021.10.16. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-16, The Devils Miner

Általában az elvakult dokumentumfilm rajongók már annyi sokkoló és megdöbbentő filmet láttak életükben (ahogy eme cikk írója is), hogy ebből fakadóan már nem is érinti meg őket igazán mélyen a filmek többsége. Hiszen annyi sok rossz, durva, gonosz dolog van a világban, hogy ha mindnek a súlyát próbálná valaki a nyakába venni, annak biztos elmebaj lenne a következménye. Viszont Kief Davidson és Richard Ladkani filmje, a The Devils Miner tényleg igazán szívbemarkoló és szomorú alkotás, megtekintése után egy jó pár óráig biztosan mélyen a hatása alá kerül az ember.

A film főszereplője és egyben narrátora is egy Basilio Vargas névre hallgató, 14 éves bolíviai bányamunkás. A La Cumbre ezüstbányában dolgozik négy éve, amely egyike csak a Cerro Rico (a helyiek egyszerűen csak emberevő hegynek hívják) hegység sok száz hasonló bányájának. Basilio és a hozzá sűrűn csatlakozó 12 éves öccse, Bernardino számára nem szokatlanok a megerőltető 12 órás, esetenként 24 órás műszakok, amelyeket főként azért kell elvállalniuk, mert családjuk számára ők jelentik az egyetlen pénzkereseti forrást. Basilio, aki édesapja után az első számú kenyérkeresővé lépett elő, és akit saját kishúga apának hív, hithű katolikus, aki Isten tanításainak megfelelően éli mindennapjait. Persze csak a bányán kívül. Amint ugyanis belép a La Cumbre-ba, sorsát a Sátán (vagy ahogy itt hívják, a Tio) kezébe helyezi, akit a bányában dolgozók a bánya urának tartanak. A fiú egyébként azért robotol állat módjára, hogy végre otthagyhassa a bányát és elkezdhessen tanulni , ezáltal pedig reményt csempésszen az életébe.Davidson és Ladkani filmje igaz, hogy a harmadik világbeli gyermekek kihasználására is megpróbálja felhívni a figyelmet, de a The Devils Miner inkább egy élettörténet, egy koravén gyermek szomorú története. A filmet narrátorként végig maga Basilio jegyzi, aki tudja, hogy 35-40 éves korára valószínűleg meg fog halni, ha nem tud elmenekülni a bányából, egy bányaomlás vagy egy tüdőbetegség ugyanúgy végez vele, ahogy tette korábban körülbelül 8-10 millió bolíviaival. Mielőtt a bánya vezetőjét hibáztatnánk, el kell mondani, hogy a Saturnino névre hallgató férfi is gyermekmunkásból küzdötte fel magát a 16. század óta létező bánya irányítójának és ő is csak utasításokat követ. Bár nem derül ki, hogy kiét, valószínűsíthető, hogy egy amerikai mammutvállalat zsákmányolja ki ismét ezeket a szerencsétlen embereket.

A föld alatt dolgozó gyerekek arcán nagyon ritkán látni igazi gyermeki megnyilvánulásokat, főleg szomorúság és beletörődés látható a piszkos arcokon, valamint a remény, hogy egyszer az Ördög akaratának köszönhetően sikerül megszabadulniuk a hegy gyomrából. Abból a gyomorból, amelybe rendkívül szűk, fojtogató járatokat vájtak a sok száz év alatt, és amelyben alig pislákoló fény mellett, a legminimálisabb védőfelszerelések nélkül, sok száz Basiliohoz hasonló gyermek dolgozik.

Minden doksiőrültnek ajánlom ezt az utazást a sötét tárnák mélyére és utána garantáltan más szemmel nézik majd az ékszerboltban sok száz euróért kínált ezüst nyakláncokat.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek