SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.09.25. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-07-18, Bring Your Own Brains

Általában messze elkerülöm a propagandafilmeket, de a Bring Your Own Brains esetében besétáltam a csapdába, mivel az előzetes információk alapján úgy gondoltam, hogy ez a film a drog csapdájába esett fiatalok életéről szól, valójában pedig egy drogellenes, államilag szponzorált kampányfilm. Nem mintha ezzel baj lenne, de az ilyen filmek mindig is híresek voltak egyoldalú nézetükről, ami persze jelen esetben, a drogproblémák ismeretében nem is annyira rossz dolog.

Nos, ha már belekezdtem, akkor végig is szenvedtem Mario Coldshot 25 perces oktatófilmjét, amely másfél éves munka eredménye. Eme másfél év alatt a rendező Montreal, New York és Los Angeles utcáit járta és olyan fiatalokkal beszélgetett el, akik életét véglegesen eltérítette a drog. Az alkotó célja az volt, hogy ne egy dokumentumfilm készítőként, hanem barátként tekintsenek rá a fiatalok, és így képes legyen megérteni a lázadó viselkedés mögötti okokat. A társadalom által elég mostohán kezelt tizenéves generáció számkivetett rétegét jelentik a drogos fiatalok, akik között a legkülönfélébb hátterekkel rendelkező tiniket találhatunk.Bár valószínűleg nem ez volt a cél, de sajnos a Bring Your Own Brains eléggé megrendezettnek tűnik, valószínűsíthető, hogy a szereplő fiatalok között bőven akadnak statiszták is. Ettől eltekintve egész korrekt kis oktatófilmről van szó, amelynek még cselekménye is van. Coldshot filmjével valószínűleg azt szerette volna elérni, hogy a fiatalok tudatában legyen döntésük következményével, amikor elfogadják az első füves cigit, esetleg valamilyen partidrogot. A következményeket pedig ebből a filmből mindenki megismerheti. Kokain miatt tönkrement házasságok, félbeszakadt tanulmányok, családját elhagyó édesanya és még sorolhatnánk.

A film fiatalos nyelvezetével, népszerű zenékkel próbálja megtartani a fiatalok figyelmét, de ennek ellenére nem hiszem, hogy sok olyan tini is megnézné, akit nem köteleznek rá. Továbbá gondoljunk csak bele: egy nyíltan drogellenes, propagandafilm vagy például a humoros kultuszfilm, a Trainspotting mutatja be jobban a drog valódi hatását? Ezen kellene elgondolkozni a fejeseknek. Ami tényleg lenyűgöző, hogy Coldshot a film egy részét görkorcsolyán gördülve vette fel és olyan helyekre is behatolt kamerájával, ahova sok esetben még a rendőrök sem mennek be: gettókba, mocskos sikátorokba, drogtanyákra.

Összességében tehát drogfogyasztók életútjának bemutatásából áll ez a 25 perc, néhány durva felvétellel, és fiatalos muzsikával megfűszerezve. A rendező szerint ez a film nem olyan, mint az eddig megszokott drogellenes oktatófilmek (fel a kezekkel, aki valaha is látott egyet), hanem egy teljesen más aspektusból közelíti meg a problémát, valódi életeket és valódi következményeket mutat be. Az már persze más kérdés, hogy minden küzdelem ellenére évről-évre tovább nő a drogfogyasztók száma világszerte.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
John milner
2007-11-07 21:33:24
Mario Coldshot Rocks !
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek