SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-19, Gates of Heaven

Manapság egyre jobban divatba jön-jött az emberek házi kedvenceinek (kutyák, macskák, görények stb.) kényeztetése, szebbnél-szebb és drágábbnál-drágább ruhákat aggathatunk rájuk, elvihetjük őket kutyáknak vagy macskáknak tervezett éttermekbe, kozmetikushoz és még sorolhatnánk tovább. Eme fenti gondolatmenetből kiindulva, ha valaki életében sok ezer eurót elköltött kis kedvencére, akkor már nem valószínű, hogy egyszerűen csak elásná a hátsó kertben.

Bár Európában nagyon kevés (Magyarországon talán egy vagy kettő létezik) háziállatoknak készült temető van, az Egyesült Államokban (mily meglepő) már hagyományai vannak az efféle helyeknek és a hozzájuk kapcsolódó szertartásoknak. Az Oscar-díjas dokumentumfilm rendező, Errol Morris első filmje, a Gates Of Heaven ilyen, házi kedvenceknek készült temetőkről szól. A rendező az ötletet egy 450 Dead Pets Going to Napa Valley címre hallgató cikkből nyerte, amely egy kalifornai kisállat-temető bezárása utáni problémákról és azok megoldásáról szól.A Foothill Kisállat Temető pénzügyi nehézségek miatt kényszerült bezárni és az itt elhelyezett kis kedvenceket egy másik, közelben lévő temetőbe, a Bubbling Well Kisállat Emlékparkba szállították át. A relokáció során a rendező megszólaltatta a temetők tulajdonosait, az eltemetett állatok gazdáit és egyéb érintetteket, akik teljesen meghatódva beszéltek érzéseikről, életükről. Egy olyan ember számára, aki nem tart háziállatokat, vagy azokat nem tekinti magával egyenrangú élőlénynek, nos az ilyen ember számára az interjúalanyok idiótának, a film pedig dedós ostobaságnak tűnhet. Viszont az állatbarátok számára jó érzés látni, hogy mennyi olyan embertársuk van, akik bármit megtesznek kis kedvenceikért.

A filmben megszólaló érintettek is hasonló véleménnyel bírnak, számukra nem jelent különbséget két élőlény között az, hogy az egyik két lábon jár. És ez nagy igazság. Egyes házi kedvencek sok esetben okosabbak néhány, az ember megnevezésre is méltatlan élőlénynél. A Gates of Heaven megható képekben és érzelmekben gazdag film, amely időtartama alatt egy gyermeki mesevilágba röpíti el a kedves nézőket. Megismerjük azt a családot is, amely tulajdonképpen az életét tette fel ilyen kisállat temetők létrehozására és üzemeltetésére. Az eléggé fura családtagok megosztják velünk véleményüket a kapitalizmus és a házi kedvencek életének kapcsolatáról és az ilyen temetők jövőjéről. Hallhatunk eléggé elmebeteg véleményeket is tőlük a pozitív és a negatív gondolkodás kapcsolatáról, valamint az állatkórházak és temetők közötti fura viszonyról.

Annak ellenére, hogy eme cikk írójának néha a megboldogult tamagocsi temetők jutottak eszébe, a film lenyűgöző és teljes mértékben amerikai. Van benne minden, ami egy filmbe kell: szerelem, siker, üzlet, pénz, bukás, csak jelen esetben nem emberek, hanem kisállatok körül forog minden. Minden fent említett pozitívum ellenére csak fanatikus doku-rajongóknak ajánlott, a többiek nem ettől fogják megszeretni ezt a műfajt.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek