SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-23, Hanging with the Sloth

Földünk sok népének nyelvében a lajhár szó (angolul Sloth) és annak jelentése egybeforrt a lustasággal, a lassússággal, és általában pejoratív jelentéssel bír. Egy dokumentumfilm rendező, bizonyos Jeri Ledbetter ezért úgy döntött kiáll eme kedves kis állatok mellett, és elkészítette a Hanging with the Sloth című filmjét, amely megmutatja, hogy eme feltevések helytelenek. Az átlagemberek amúgy is nagyon keveset tudnak a lajhárokról, és amit tudnak, az sem igaz.

Hiszen annak ellenére, hogy nem képes a gyors mozgásra, a lajhár tökéletesen alkalmazkodott a dél-amerikai esőerdők zord körülményeihez és sajátos étrendjével bármelyik szánalmas fitnesz guru tiszteletét kivívná. Szinte kizárólag csak fák leveleit fogyasztja és közel 17-18 órát alszik egy nap, ami azonban nem a lustaság, hanem az energiatakarékosság jele. Ezek a csodálatos állatok békés személyiségükkel, a pofájukon állandóan ülő mosollyal a környezetvédelmi tudatosság egyik szimbólumává váltak: minimális energiafogyasztás a természettel való tökéletes harmóniában.

És mint kiderül a filmből, a lajhárok nem lusták, hanem nyugodtak és kimértek. Olyanok, amelyeknek nekünk is lennünk kellene mai felgyorsult világunkban. Bármi is történjék körülöttük, ezek az állatok képesek nyugodtak és békések maradni, gyermeki kíváncsisággal csodálkozva rá mindenre. A Panamában és Costa Ricában forgatott film maga is rendkívül békés és nyugodt, a végig hallatszó andalító zene mellett a narrátor is hipnotízőri hangon adja elő mondanivalóját, ez pedig nagyban hozzájárul a lajhár életében megértéséhez.Őszintén bevallva, eme cikk írójaként korábban én sem tudtam szinte semmit ezekről az állatokról, de a film megtekintése után több órát töltöttem információk gyűjtésével és olvasgatásával. Tudta a kedves Olvasó, hogy a lajhár legközelebbi rokonai az ötvös tatuk? Vagy esetleg azt tudta, hogy szinte alig képesek a földön haladni, de a vízben már sokkal jobban feltalálják magukat? Ugye, hogy nem. Nos, már csak ezekért az információkért is érdemes megnézni a filmet (ami ráadásul csak egy rövid alkotás), hiszen jó pap holtig tanul.

A film második felében megismerkedünk a lajhárok mai élethelyzetével, kilátásaikkal és a megmentésükre irányuló kísérletekkel. A rendezőnek köszönhetően ellátogathatunk az Avarios Lajhár Rehabilitációs Központba, Costa Ricába, ahol sérült és esetenként megkínzott lajhárokat gyógyítanak és rehabilitálnak, hogy később visszaengedjék őket a természetbe. Hihetetlen dolgokat is megtudhatunk a Hanging with the Sloth segítségével, például azt is, hogy a lajhár képes 360 fokkal elfordítani a fejét és a négy lába helyett inkább azt mondhatnánk, hogy négy keze van, fajtától (két faj létezik) kettő vagy három ujjal.

A lajhárokkal szoros kapcsolatban álló személyekkel készített interjúk is színesítik ezt a produkciót, de nehéz lesz elfeledni a természetes körülmények között felvett állatka imádnivaló mosolyát. Kötelező darab.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek