SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-26, Who: The Vegas Job

Mostani leírásunk egy rendkívül különleges és érdekes produkcióról (hangsúlyozottan nem dokumentumfilmről) szól, amely mind a műfaját, mind témáját tekintve rendkívül különleges. A Who: The Vegas Job címre hallgató film, amely főleg DVD-n hódít, köszönhetően az azon helyett kapó extra cuccoknak, a The Who nevű amerikai rock zenekar 1999. október 29.-i történelmi koncertjét mutatja be, amelyet a srácok az MGM Grand Hotelben adtak Las Vegasban. Ezzel meg is határoztuk az alkotás műfaját, egy koncertfilmről van szó, amely azért különleges, mert ez volt az első olyan koncert (és azóta is csak még egy ilyen volt, ha jók az információim) 20 év alatt, hogy a banda az eredeti felállásában lépett fel.

Roger Daltrey, Pete Townshend, John Entwistle, Zak Starkey és John A Nyúl Bundrick lejátszotta a The Who 14 leghíresebb, legnépszerűbb és ebből következőleg legjobb számát, amely nem csak az előbbiek miatt volt különleges dolog. Eredetileg az internetes közvetítésnek köszönhetően több tíz millió ember láthatta volna az eseményt, de egy technikai hiba miatt, csak a helyszínen helyet foglaló százak láthatták ezt a történelmi produkciót. A film tulajdonképpen a koncert teljes felvétele, kiegészítve a zenekarral készített különleges interjúkkal és persze a közönség egyes tagjaival történt beszélgetésekkel, akik saját, The Who-hoz kötődő emlékeiket és érzéseiket osztják meg velünk.Magyarországon valószínűleg nem sokan ismerik a zenekart, és ők is inkább az idősebb korosztály tagjaiból kerülnek ki, de ha annyit mondok csak, hogy Helyszínelők (CSI) főcímdal, akkor biztos, hogy mindenki tudja, kikről van szó. Az eredeti, első Helyszínelők zenéje a zenekar Who are You című száma, a Miami Helyszínelőké a Wont Get Fooled Again, míg a new yorki laborosoké a Baba ORiley című szerzemény, ami eme cikk írójának a személyes kedvence is. A másik 11 lejátszott számot most nem sorolnánk fel, de aki rajongója a zenekarnak, az bátran áldozza ezt a pár ezer forintot erre a DVD-re, felejthetetlen élményben lesz része.

A The Who ezen a koncertjén visszatért a gyökerekhez, háttérénekesek, extra basszus és egyéb technikai tuning nélkül, valódi élőzenét nyomattak a srácok, annak minden hibájával és gyönyörűségével együtt. Hallhatunk néhány hamis hangot, láthatunk egy-két technikai malőrt, de az egészet tekintve csodálatos élőkoncertben lehet a nézőknek része. A közel 90 perces esemény azért is nagyon különleges, mert ez a felállás már soha többé nem fog létrejönni, Entwistle tragikus halála miatt.

Ez a The Who koncert DVD már sokadik a sorban, a teljesség igénye nélkül még néhány cím: The Kids Are Alright, Live at the Isle of Wight 1970, vagy éppen a The Boston 2002. Ez utóbbi koncert alkalmával már az új basszusgitáros Pino Palladino nyomatja az akkordokat, több-kevesebb sikerrel, de messze elmaradva elődje teljesítményétől. A Who: The Vegas Job fantasztikus koncertfilm, a Helyszínelők sorozatának rajongói már csak azért is nézzék meg, hogy megismerjék azokat az embereket, akiknek ezeket a fantasztikus zenéket köszönhetik.
A felvétel hibái és amatőrizmusa ellenére a klasszikus rock kedvelőinek kötelező csemege ez a DVD.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek