SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-07-27, The Agronomist

Annak ellenére, hogy az amerikai partokhoz közel fekszik, Haiti szigetországa az egyik legszegényebb nemzet a karibi térségben, főleg a különböző érdekcsoportok hatalom feletti marakodása következtében. A nyomor és a folytonos konfliktusok meg is viselik az ország lakóit, rengeteg a kivándorló, és heti rendszerességgel vannak tüntetők és rendőrök közötti összecsapások (úgyhogy nekünk magyaroknak sem kell szégyellnünk magunkat a zavargásaink miatt, hiszen az igazságtalanság mindenhol erőszakot szül).

Ebben a korábbi cikkünkben már beszámoltunk Haiti hírhedt elnökének, Aristide-nek az életéről és döntéseiről, most azonban, Jonathan Demme rendező filmjében, a The Agronomist-ban más szemszögből közelítjük meg a helyzetet. Az Oscar-díjas rendezőről tudni kell, hogy nagyon szereti ezt a karibi országot, és ebből a szeretetből fakadóan készítette a rádiós, újságíró, polgárjogi aktivista Jean Dominique-ról szóló alkotását. Dominique a 90-es évek legelejétől fogva radikálisan bírálta az ország vezetését és a politikai nyugalmat üzleti érdekből nem akaró hadsereget és a multicégeket (ezáltal pedig az Egyesült Államokat). Az általa készített anyagok (videók, cikkek, interjúk) sokszor eljutottak a rendező kezébe, köszönhetően annak is, hogy egy időben politikai száműzetésben az Egyesült Államokban tartózkodott.

Amikor elkezdték forgatni a The Agronomist-et, még senki sem sejtette a stábból, hogy milyen tragikus befejezése lesz. A munkálatok alatt ugyanis, 2000-ben a port-au-prince-i stúdiója előtt Dominiquet meggyilkolták, és ahogy a rendező rámutat, ez egyértelműen politikai gyilkosság volt. A cím egyébként, ami szabad fordításban Agronómust jelent, arra utal, hogy az újságíró eredetileg fő céljának a vidéki farmerek segítését tűzte ki. Annak ellenére tette ezt, hogy felső osztálybeli családból származott, jómóddal kecsegtető szakmával rendelkezett. 1960-ban indította el a független Haiti Nemzetközi Rádiót, amelynek egészen haláláig irányítója és fő műsorvezetője volt. A rádió szinte csak kreol nyelven sugározott a hivatalos francia helyett, ezzel is a szegényekkel való szolidaritását kifejezve.Ezen időszak alatt vált az egyszerű nép igazi hősévé, és így a kormány és a hadsereg esküdt ellenségévé. A film nagy része interjúkból áll, amelyek szinte kizárólag ezzel a legendás haiti mártírral készültek, aki még a legnehezebb helyzetekben is képes volt megőrizni humorát és eltökéltségét. Fanatizmustól lángoló szemmel beszél az egykori Duvalier (apa és fia is diktátor volt, Papa Doc illetve Baby Doc), majd a későbbi Aristide rezsimről, és hála az operatőri munkának, nagyon hatásos környezetben jelenik meg a mondanivalója. Hallhatunk még interjúkat feleségével, Michele Montassal, valamint láthatunk régi felvételek a sziget történelméről is. Demme egyébként a munkálatok során nagy segítséget kapott a híres haiti zenésztől, eme elnyomott nép másik hősétől, Wyclef Jeantől.

Konkluzióként elmondható, hogy a The Agronomist egy romokban heverő ország és egy megnyomorított nép történetét meséli el egy lázadó újságíró és aktivista életén keresztül. A film segítségével rengeteget tanulhatunk erről a méltatlanul elfeledett karibi országról és a fantasztikus zenének (Wyclef Jean és Jerry Duplessis) köszönhetően sokszor mi is úgy érezhetjük, hogy a szívünkbe lopózik az élet szeretete. Dominique hamvait végakaratának megfelelően egy folyóba szórták, ezzel is azt jelképezve, hogy számára ez a sziget volt az élet. Többek között ő volt az első, aki Haitin forgatott le egy általa rendezett filmet, ami tulajdonképpen a szigetország filmtörténetének születése volt. Most pedig róla készült egy rendhagyó film, amely a világunkban képzeletben vándorolni szerető fanatikusoknak kötelező.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek