SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.02.09. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-07-31, Waco: The Rules of Engagement

Valószínűleg a kedves Olvasók között is sokan vannak olyanok, akik nem tudják megérteni, hogy mi viszi rá egyik-másik embertársunkat, hogy egy valóságtól elrugaszkodott eszméket valló szektához csatlakozzon és egyes esetekben akár az életét is adja a tanítója által hirdetett eszmékért. A Waco: The Rules of Engagement című, közel 10 éves dokumentumfilm nem ad egzakt választ erre a kérdésre, de egy szekta közelebbi megismerésével segítséget nyújt a probléma megértéséhez.

Az egyesült államokbeli Texas állam Waco nevű városkájára nyugodt, napos reggel virradt 1993. február 28.-án, senki nem sejtette, hogy hamarosan az ország történelmének egyik legnagyobb rendőri mészárlására fog sor kerülni. Ebben a városban, a központtól távol állt egy hatalmas ház, amely egy radikális keresztény csoport, a Branch Davidians (Dávid nyája) otthonául szolgált. Tagjaik száma ebben az időpontban körülbelül 130 fő volt, többségük gyermek és nő, akik mindannyian együtt éltek ebben a komplexumban. Eme csoport hihetetlenül karizmatikus, fiatal vezetője David Koresh volt, akit már korábban is többször vádoltak illegális fegyvertartással és lőfegyverrel való visszaéléssel.

A rendőrség, az FBI és más hatóságok segítségével ezen a februári napon megrohamozta a közösség főhadiszállását, céljuk Koresh ártalmatlanítása volt. De arra nem számítottak, hogy a gyors akciónak ígérkező küldetés 51 napig fog tartani, és 1993. április 19.-én vérontásba fog torkollni. Az akcióban ugyanis 4 szövetségi ügynök és 86 civil (a gyülekezet tagjai) életét vesztette.Archív rendőri felvételek bemutatása képezi a film nagy részét, amelyek bemutatását több esetben megszakítják kongresszusi meghallgatások, vallási és egyéb szakértők véleményei. A rendező nem titkoltan a hatóság ellen ágál filmjében, az elhangzó interjúk és képsorok egyaránt azt támasztják alá, hogy a Dávid nyája egy normális vallási gyülekezet volt, amely a törvények adta lehetőségekkel élve vállalta ezt a különös együttélési formát, és az FBI valamint az ATF (tulajdonképpen ez az amerikaiak VPOP-ja) óriási hibákat vétett az akció során, és a későbbiekben, az események eltussolására tett szándékával.

Összességében a Waco: The Rules of Engagement arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi is történt 1993-ban ebben a texasi kisvárosban és főleg, hogy miért. Rengeteg különböző véleményt hallhatunk, amelyek végén mi is arra a következtetésre jutunk, hogy ebben az ügyben a rendőrség nem volt teljesen következetes és ebből kifolyólag ártatlan. Bár a kormány későbbi propagandája szerint a Dávid nyája gyülekezetben furcsa, embertelen szexuális szokások jelentek meg és a drog használata is mindennapos volt, a filmben bemutatott interjúkból, kongresszusi meghallgatásokból és kielemzett rendőrségi felvételekből kiderül, hogy ez óriási félrevezetés volt az akkori amerikai kormányzat részéről.

Megtudjuk azt is, hogy a tengerentúlon nem túlságosan népszerű ATF afféle reklámfogásnak szánta ezt az ügyet, néhány nappal a támadás megkezdése előtt több hírcsatornát tájékoztattak arról, hogy valami történni fog Wacoban, továbbá a kongresszus előtt több ATF tisztviselő tett erre utaló nyilatkozatot. Egyébként az egész, 51 napos állóháborúnak az vetett véget, hogy az FBI vegyi fegyvert vetett be, egy rendkívül agresszív gázt robbantottak be a félve összebújó anyák és gyermekeik között. Az is igaz azonban, hogy a Dávid nyája is elkerülhette volna a vérengzést egy egyszerű megadással, de a filmben megnyilatkozó tagok, vezérük feladását egyértelműen elutasították.

Eme cikk írójának nem kenyere az ítélkezés, úgyhogy aki szeretné megtudni, hogy mi is az igazság, az néhány előzetes cikk elolvasása után nézze meg ezt a filmet. Döbbenetes és lenyűgöző alkotás, amely teljesen magával ragadja az embert.

Részlet a filmből:


Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek