SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.02.09. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-08-01, Mondavino

Kevés olyan dokumentumfilm van, amelyről már az első pillanatokban tudja a néző, hogy az nagyon nem fogja elnyerni a tetszését, de a most bemutatásra kerülő Mondovino ilyen. A boripar jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, a nagy borászatokról, dinasztiákról szóló alkotás csak a borhoz valamilyen formában kötődők (nem fogyasztók!) számára jelent igazi élvezeti értéket. A többszörös díjnyertes rendező, Jonathan Nossiter filmje, a Mondavino eddig nem ismert világba repíti el az embert, a borkereskedelem legmagasabb szintjére, ahol a konfliktusok, összeesküvések és szövetségek milliárdos üzletek miatt jönnek létre.

Nossiter filmje során, három kontinens és 5 ország termelőit kereste fel három év alatt, többek között elutazhatunk a segítségével Toszkánába, vagy a koldusszegény termelők országába, Argentínába is. Végigjárhatjuk egy palack bor útját, a generációkra visszatekintő legendás borászatok pincéiből, a nagykereskedők polcain át, egészen a fogyasztókig. Mindenki megnyilatkozik a Mondovinoban, aki részese ennek a nagy üzletnek, borkritikusok, termelők, kereskedők, fogyasztók, mindenki. Az alkotás fő témája az, hogy a kistermelők lassan elveszítik a piacukat és a hatalmas termelő- és kereskedőházak (mint a címben is szereplő Mondavi) veszik át az uralmat. Példaként láthatjuk a Mondavi kísérletét, amellyel betörni próbált a francia piacra, de végül aktivisták, jogvédő szervezetek akcióinak köszönhetően inkább Olaszországban vetette meg a lábát, ahol viszont éppen versengtek az üzletért.Nem is gondolná az ember, hogy mekkora pénz van ebben az iparágban, nem milliók, egyenesen milliárdok. Dollárban. Például van olyan borkritikus, szakértő, aki az orrát 1 millió dollárra biztosította, annyira, mint Jennifer Lopez énekesnő a fenekét. A filmben megismerkedhetünk a Staglins bortermelő családdal is, amely a Napa völgyben él és dolgozik, ott ahol rengeteg Mondavi ingatlan is fekszik. A családfő végigvezet minket a csodálatos területen és megosztja velünk véleményét a piac jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

Maga a rendező is egyértelműen állást foglal a Mondavihoz hasonló multinacionális cégek ellen, amelyek a környezet kizsákmányolásával, fejlett technikával készítik boraikat, amelyek azonban áruknál fogva versenyképesek a hagyományos módon előállított nedűkhöz képest. A fentiekből már nagyjából leszűrhető, hogy miről is szól ez az alkotás, és bár lehet, hogy ezek alapján egész érdekesnek tűnik ez a doksi, de a valóság más. Rettentően unalmas képsorok töltik ki a játékidő nagy részét, hiába várjuk a csodálatos panorámákat és pincéket, helyette kézi kamerás felvételek tucatjával találkozunk.

Apropó, játékidő. A film 2 óra 15 perc hosszú és ettől válik igazán szenvedéssé ez a mű. Valószínűleg mások is hasonlóan gondolkodtak, ugyanis Európában a Mondavinot egy 10 részes sorozat keretében mutatták be, ami azért barátságosabb méret. Visszatérve a kézi kamerás technikára, nem is lett volna baj, ha normálisan használják a készítők az eszközöket, de a fókusz hibás kezelése miatt egyes bortermelők arcán az apró pattanások is tökéletesen megfigyelhetők.

Egy szó, mint száz, néhány sorban lehetetlen összefoglalni miről is szól ez a film, de a mai médiatrendeket figyelembe véve, ez nem is olyan fontos. Akinek nincs tényleges köze a borászathoz, annak a Mondavino című film kész szenvedés lesz. A megvásárolható DVD-n (azért kíváncsi lennék, Magyarországon hányan látták, esetleg vették meg ezt a filmet) bónuszként, a 10 részes sorozat és Jonathan Nossiter kommentárja is megtalálható.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Nightfly
2007-08-03 20:49:35
Igazad van. Történt egy kis elírás, ami valóban nagyban ronthatja a hitelesség képét. De amúgy sem hinném, hogy valaki látta volna ezt a filmet.
sinter
2007-08-02 08:39:02
MondOvino lesz az.
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek