SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-08-03, Vernon, Florida

Örök érvényű alapigazság, hogy minden ember különleges, de az is alaptörvény, hogy az általában azért eléggé homogén emberi közösségekben mindig vannak rendkívül különc, furcsa emberek is. Ez a tézis képezte a legendás, Oscar-díjas rendező, Errol Morris Vernon, Florida című filmjének alapötletét, amely egy olyan aprócska kisvárost mutat be, amelyben az átlagosnál is jóval több különc figura él. Maga a film tulajdonképpen egy bizarr személyiség- illetve társadalomtudományi tanulmány, amely megmutatja, hogy ebben a poros, déli városkában kiugróan magas azoknak a száma, akik nagyon elütnek a fogyasztói társadalom és a média által ránk erőszakolt mintaképtől.

Bár, mint Morris más munkáiból kiderül, ugyanez a helyzet könnyen felfedezhető lenne bármelyik településen a világban. Egyébként a furcsa, különc megnevezést nem negatív értelemben kell érteni, mert itt nem bűnözőkről, vagy elmebetegekről van szó, hanem olyan emberekről, akik különleges megnyilvánulásokkal, egyedi hobbival, esetleg sajátos gondolkodásmóddal rendelkeznek. Ilyen például az a fickó, aki egy lezárt üvegben homokot őriz már évek óta, és amelyről teljes meggyőződéssel állítja, hogy évről-évre nő a mennyisége. Vagy a másik csodabogár, aki a rendezővel tett mocsári kirándulása közben rámutatva a körülöttük elterülő víztömegre, csak ennyit mondott: És ez még csak a teteje, ha tudná mennyi víz van még ott.

Nos, ilyen emberekről szól ez a film, a játékidő során interjúk tömegét láthatjuk ezekkel a különcökkel, akiken lehet nevetni, de egy biztos, manapság sok millió hozzájuk hasonló mászkál a világban. Egyes vélemények szerint a különcség leginkább a vidéki amerikaiakra jellemző (ezt tanulmányok igazolják!), akiket a városaik hajlamosak lenézni. Ennek megértéséhez illetve elfogadásához nem kell Amerikába mennünk, Magyarországon is kristálytisztán látszik, hogy egy országon belül két kis ország létezik, Budapest, és az ország többi része.Ami hibának róható fel a Vernon, Florida esetében, az a kidolgozatlanság és a kapkodás. Amikor már kezdenénk jobban megismerni egy-egy emberkét, már ugrunk is a következőre, így olyan érzése van a nézőnek, mintha csak egy előzetest nézne és nem a filmet. Viszont ezt félretéve, tökéletes és szórakoztató alkotással van dolgunk, többek között érdekes azt is látni, hogy a saját közösségükön belül ezek az emberek nem számítanak különlegesnek, mindenkit olyannak fogad el a kisvárosi társadalom, amilyen valójában.

Örömteli látni, hogy van még olyan hely, ahol nem a pénz az úr, és nem az számít, hogy kinek mekkora autója és háza van. Ez egyébként életfilozófiának is felfogható (amit eme cikk szerzője is magáénak vall), azaz nem számítanak a vagyontárgyak és a bankszámlák nagysága, ha örömöt talál az ember valamiben, valakivel az életben, akkor már boldog és felszabadult lehet. És persze az alapszabály: soha nem szabad mások rólad alkotott véleményével törődni. SOHA.

Visszatérve még a filmre, a Vernon, Florida című alkotás a különleges dokumentumfilmek és persze Errol Morris rajongóinak kötelező, de valószínűleg minden nevetni szerető néző megtalálja benne a számítását.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek