SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

King of QueensTartalom
2007-08-06, Incident at Oglaga

Úgy látszik, mostanában eléggé rájár a rúd az amerikai hatóságokra, már, ami a Szemlén bemutatott filmek témáját illeti, hiszen a Robert Redford narrálásával és produceri felügyeletével készült, Incident at Oglala című dokumentumfilm szintén egy megdöbbentő rendőri túlkapással foglalkozik. A történet évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor 1975-ben állig felfegyverzett FBI ügynökök hatoltak be illegálisan az Egyesült Államok területén fekvő dél-dakotai Pine Ridge indián rezervátum területére.

Tettük eredményeképpen tűzharc robbant ki, amelyben egy indián és két ügynök lelte halálát. Az utóbbi kettő valódi gyilkosát sokak szerint a mai napig nem találták meg, a történtekért elítélt sziú politikai vezető, Leonard Peltier sokak szerint csak mások helyett kapta az életfogytiglani halálbüntetést. A rendező, Michael Apted eme filmmel szeretett volna hozzájárulni a sok éve börtönben raboskodó vezető kiszabadításához, és filmjében arra világít rá, hogy az akkori események nem változtattak meg semmit, és a bevándorlók tömegéből álló hatóságok továbbra is ellenségesen viselkednek a lehetőségek hazájának eredeti tulajdonosaival szemben.

Már az ügy bemutatásának elején számtalan kérdés merül fel, például, hogy vajon a bizonyítékokat meghamisították-e, vagy a tanúkat kényszerítették-e vallomásaik megváltoztatására. A jelenkor jogi szakértőinek segítségével lassacskán ráébredünk, hogy valószínűleg Peltier ártatlanként ül börtönben és csak koholt vádak alapján sikerült rács mögé juttatni. Maga Robert Redford is meglátogatta a börtönben az indián vezért, és már akkor elhatározta, hogy segít rajta. Azonban csak mostanra sikerült elérniük a rendezővel karöltve azt, hogy az ügy esetleges felülvizsgálatának esélye felmerüljön.A film elején azt is megtudjuk, hogy a 70-es években és még most is, az egész Egyesült Államokat figyelembe véve talán a Pine Ridge rezervátumban történik a legtöbb gyilkosság egy főre vetítve (persze ehhez kell a rezervátum alacsony lakosságszáma is), és a legtöbb ilyen bűncselekmény elkövetőjét nem is állítják elő soha. Felmerülhet a kérdés, hogy miért van ez. Nos, a válasz egyszerű: azért mert az áldozatok legtöbbje indián, akik csak megpróbálták megvédeni az 1868 óta nekik ítélt földeket és egy fehér ember - indián konfliktusban a szövetségi nyomozók és a rendőrség semmitől sem riad vissza, hogy az őslakosok ellen tegyen.

Amiből le lehet szűrni, hogy milyen viszonyok uralkodhattak akkor és még most is az ilyen területeken, az a tény, hogy az 1975-ös vérengzés alkalmával egy ellopott cowboy csizma miatti nyomozás okán hatoltak be állig felfegyverzett ügynökök az indiánok területére. Egyébként a gyilkosságokért még ketten kerültek bíróság elé, de őket felmentették, jogos önvédelem címén. De amit Peltierrel csinált az igazságszolgáltatás, az ennyi év távlatából is megdöbbentő. Nem sokkal az ítélethozatal előtt úgy tűnt, a bíróság hajlik az önvédelem ítélete felé, de ekkor váratlan módon csere történt a bíró személyében (persze, hogy köztudottan indiánellenes bíró került a székbe), ráadásul a néző számára is nyilvánvaló kapitális hazugságok és hamisított bizonyítékok segítették elő végül Peltier életfogytiglani ítéletét.

Összefoglalva az Incident at Oglala című doksi újabb megrázó erejű alkotás az amerikai hatóságok és igazságszolgáltatás korruptságáról, és bár néha felmerül a propaganda gyanúja az ilyen filmek kapcsán, egy biztos: a rendszer nem tökéletes.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek