SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-08-07, Ocean Odyssey

Az elmúlt napokban elég kemény anyagok kerültek bemutatásra itt a Szemlén (elég csak tegnapi leírásunkra gondolni) úgyhogy elérkezett az idő egy kis lazításra. Ezúttal nem egy társadalmi, szociális problémákat feszegető doksit mutatunk be, hanem egy gyönyörű természetfilmet a Walking With doku-sorozat (pl. Walking with Dinosaurs) készítőinek tollából. Az Ocean Odyssey a tenger fenekének leghatalmasabb lakóját és a világ legnagyobb ragadozóját (ezt azért kétkedve fogadjuk, hiszen a kék bálna valószínűleg jóval nagyobb nála), az ámbráscetet mutatja be nekünk fantasztikus víz alatti felvételek segítségével. Egy fiatal hím cet életútját követhetjük végig a film segítségével, a gyermekkortól kedve egészen az öreg koráig, miközben megismerkedünk az óceánok legmélyének titkaival.

Beutazunk a rettentően mély és sötét árkokba, a víz alatti vulkánok közelébe és megcsodálhatjuk az Alpok nagyságával bőven vetekedő víz alatti hegyvonulatokat is. De nem kevésbé érdekesek az itt élő lények sem. Csodálatos teremtményekről van szó, csak kapkodjuk a fejünket a vörösen izzó fekete lanthal vagy a hatalmas focilabdára emlékeztető medúza láttán, de a Ocean Odyssey főhősét ezek a szépségek hidegen hagyják. Az ámbráscet ugyanis a tengerfenék egyetlen lakóját keresi állandóan, a hatalmas tintahalat. És ha megtalálja, akkor az óceánok mélyének legkeményebb csatájába pillanthatunk bele. Lenyűgöző. Ezekhez a csodálatos élőlényekhez még csak említés szintjén sem hasonlíthatóak modern világunk értékei és termékei, az ember csak ámul és bámul a fantasztikus felvételek láttán.

Azok számára, akik nem ismerik a Walking With sorozatot, az Ocean Odyssey még nagyobb meglepetést fog okozni, mert ők még nem is tudhatják, hogy milyen csodálatos dolgokra számíthatnak. Az ebben a doksiban bemutatott világ sok millió éves és sok millió éve nem jutott el ide fénysugár, az itt élő élőlényeket pedig eddig csak múzeumokban láthattuk csontvázként. A film főszereplőjének, egy csodálatos ámbráscetnek az életét megismerhetjük az elejétől a végéig (persze csak a legjelentősebb pillanatokat, hiszen egy ilyen cet akár 80-90 évig is elélhet), láthatjuk, ahogy átkel az Atlanti-óceánon, majd a Csendes-óceán felé veszi az irányt a Horn-fok megkerülésével, majd követhetjük, amint útja során az Antarktisz közelébe is eljut. A számunkra vaksötét világban ez a fantasztikus élőlény több száz méteres távolságban tökéletesen észlel mindent, a világ legtökéletesebb szonárjának a segítségével. Láthatjuk küzdelmeit az életben maradásért, láthatjuk szerelmeit és életének jobb-rosszabb periódusait, egészen a végkifejletig, amikor is partra vetődik Új-Zéland egyik kietlen partszakaszán.A két órás film a világ egyik talán legismeretlenebb ragadozójával ismertet meg bennünket, ráadásul az ámbráscet életének megismerése közben bepillantást nyerhetünk az emberek számára az űrnél is több titkok rejtő hatalmas mélységekbe. Ami rontja az élményt, az a filmben látható számítógépes animációk mennyisége, hiszen néhány dolgot egyértelmű, hogy csak így lehetett bemutatni, de azért egyes helyeken valódi felvételeknek jobban örültünk volna.

Továbbá szintén eléggé élményromboló, hogy az ámbráscetekről közölt információk egy része nem igazán felel meg a valóságnak, de a tévedések olyannyira lényegtelenek a teljes élmény szempontjából, hogy fel sem tűnik az embernek első látásra. Összességében tehát egy csodálatos filmről van szó, amely egy csodálatos élőlény, csodálatos életét mutatja be. Kötelező darab.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek