SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-08-10, Sir! No Sir!

Manapság sokan hajlamosak az Egyesült Államokban az iraki háborút a vietnami háborúhoz hasonlítani, mind szörnyűségeit, mind kimenetelét illetően. Sokan még most is fel tudják sorolni azokat a hírességeket, akik vállvetve küzdöttek azért, hogy pár évtizeddel ezelőtt az USA végre kivonja csapatait a távol-keleti Vietnam területéről és szintén meg tudnak nevezni olyan sztárokat és neves személyeket is, akik az iraki háború ellen kardoskodnak. Viszont míg most az Irakban szolgáló amerikai katonák többsége büszkén és örömmel szolgálja hazáját (persze az idő múlásával a lelkesedés is múlik), addig a vietnami háború idején más volt a helyzet.

Ahogy David Zeiger, Sir! No Sir! című dokumentumfilmjéből kiderül, az akkori háború legnagyobb ellenzői maguk a szolgálatot teljesítő katonák voltak. Azok a férfiak és nők, akik kezdetben büszkén vonultak szolgálatot teljesíteni Dél-Kelet Ázsiába, mert azt hitték, a helyes dolgot teszik, napokkal később már szertefoszlott illuziókkal próbáltak életben maradni. A szörnyű sérülések, tragédiák, az ok nélkül lebombázott falvak, megkínzott és meggyilkolt civilek látványának hatására egyre erősebben éledt fel a katonákban az ellenérzés. Néhány közülük ellenálló csoportokat szerveztek (ilyen volt pl. a Nine for Peace), mások dezertáltak (kb. 500.000 ember!!!), míg megint mások megtagadták a bevonulást, és ezért katonai börtönökbe kerültek (ilyen volt pl. a san francisco-i Presidio), végül voltak hazatérők, akik mozgalmakat alapítottak, tüntetésekhez csatlakoztak, újságokban publikáltak, újságokat hoztak létre. Vajon manapság ilyen elképzelhető lenne? Forintra átszámítva, a kb. 1.000.000 - 2.000.000 forint zsoldot kapó gyilkológépek inkább örülnek az iraki feladatnak, mintsem ellenezzék azt.

Szóval a film ezeket a katonai ellenállásokat, felszólalásokat, tüntetéseket mutatja be, interjúk, személyes beszámolók, fényképek és archív videók segítségével, találkozunk például néhány igen elkötelezett háborúellenes hírességgel is (pl. Jane Fonda). A Sir! No Sir! azzal a téves nézettel kíván leszámolni, hogy a vietnami háborút tulajdonképpen csak hosszú hajú, füves hippik ellenezték. Narrátorként egykori, Vietnamban szolgált katonák szerepelnek, akik segítenek felidézni a béketüntetések és az ártalanság ténye ellenére bebörtönzöttek történetét. Az első jelenetek során interjúkat láthatunk számos egykori ellenállóval, akik mindannyian megosztják velünk személyes történetüket és indokaikat az ellenállásra. A továbbiakban végigkövetjük a növekvő katonai ellenállás állomásait, a dezertálásoktól a szolgálatmegtagadáson (sokan tagadták meg a háború során az őrjáratokat) át az újságkiadásig. Érdekes látni az afro-amerikai katonák hasonló törekvéseit, ők mindvégig rasszista tettnek tartották a vietnami háborút, és ezért még saját mozgalmat is szerveztek.Felvételeket láthatunk tüntetésekről, zavargásokról, az 1969-es My Lai mészárlás elleni felháborodásról és a bevonulást megtagadók elleni nyomozásokról. A film egy örök érvényű igazságot tár elénk a háborúkkal kapcsolatban, ami manapság minden eddiginél aktuálisabb: ha nem szólal fel az ember egy háború ellen, akkor részéve válik az azt övező hazugságnak. És napjainkban nagyon sokan részesei egy óriási hazugságnak, hiszen az emberek már szinte fel sem kapják a fejüket egy 50-60 emberéletet követelő iraki robbantás hallatán. Pedig mielőtt az amerikaiak nem szállták meg jogtalanul egy szuverén ország területét, nem voltak öngyilkos merényletek Irakban. A mesterségesen, amerikai pénzzel és titkosszolgálati eszközökkel felgerjesztett szunnita - siíta ellentét csak kapóra jön az olajat millió hordószám kitermelő és eltulajdonító amerikaiaknak, akiknek ráadásul sok, az amerikai álom bűvöletében élő ország is segítséget nyújt. Ilyen Magyarország is.

A filmre visszatérve, láthatjuk azt is, ahogy a hadsereg megpróbálta a róla kialakult képet propagandisztikus eszközökkel feljavítani, de kevés sikerrel. A háború vége felé, az annyira hazafi tengerészgyalogosok soraiban is elindultak az ellenállási mozgalmak, és ez előrevetítette az egész katonai struktúra összeomlásának veszélyét. Mindenkinek nagyon ajánlom ezt a filmet, a vietnami háború iránt érdeklődőknek mindenképpen kötelező, de az iraki háborút jó dolognak és helyesnek tartók számára is fontos, hogy megtekintsék, mennyire hasonlóan indult a vietnami háború is. A Sir! No Sir! segít arra is ráébrednünk, attól, hogy valaki háborúellenes, még nem biztos, hogy a hadsereg ellensége. Egyébként a kedves néző csak figyelje meg, az embereket 30 évvel ezelőtt is hasonlóképpen próbálták becsapni, mint manapság. A média és a sajtó segítségével. Szóval, csak óvatosan, ki mit hisz el.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek