SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-08-14, The Thin Blue Line

Úgy látszik, ez a hét Errol Morris hete lesz a Szemlén, hiszen a tegnapi Mr. Death bemutató után, ma ismét egy Morris doksi kerül terítékre, méghozzá a legendás rendező pályafutásának egyik legelső darabja, a The Thin Blue Line. Ez a sokkoló film (nem képanyagával döbbenti meg a nézőt, ezt fontos megjegyezni előre) ismét az amerikai igazságszolgáltatás hibáira és vakságára mutat rá, egy több évtizedes rendőrgyilkosság újravizsgálása során.

1976-ban, egy texasi autópályán, nem messze Dallastól, brutális módon meggyilkoltak egy rendőrtisztet. A nyomozás során gyorsan képbe került Randall Adams és a mindössze 16 éves David Harris. Vallomásaikból egy eléggé fura, és ellentmondásokkal teli történet bontakozott ki. Abban mindketten egyetértettek, hogy kora este találkoztak először, amikor Adams üzemanyagtartálya kiürült és az arra autózó David Harris felvette a kocsijával. Később néhány sört is bedobtak, elszívtak egy-két füves cigit és beültek egy moziba. A mozi után viszont már ellentétessé váltak a vallomások, Adams azt állította, hogy ekkor elvált alkalmi útitársától, hogy a bátyjával közös motelszobában nyugovóra térjen. Harris viszont azt állította, hogy a mozi utáni autókázás közben állította meg őket a rendőr, akit Adams gondolkodás nélkül lepuffantott. A bíróság végül Randall Adamset elítélte a gyilkosság vádjában, de hogy az eljárás tökéletes volt-e, az egyáltalán nem biztos.

A The Thin Blue Line a bizonyítási eljárást, a bírósági tárgyalást, a rendőrségi nyomozást mutatja be, végig kemény kritikával illetve annak tisztaságát. Ahogy Morris elénk tárja, a nyomozók végig őrlődtek a szóbeli vallomások és a bizonyítékok által alátámasztott tények között, ráadásul a közvélemény is azonnali eredményeket várt el tőlük. Szerencsére, a tegnap bemutatott filmmel ellentétben, a rendező ezúttal nem foglal állást, a nézőkre bízza annak eldöntését, vajon tévedett-e a rendőrség. Senki nem számítson megdöbbentő fotókra, esetleg akciódús jelenetekre, maguk az elénk tárt tények azok, amelyek sokkolóak. Ami jó hír, hogy Morris nyomozásának és kutatásának következtében a gyilkosságért elítélt Randall ügyét újra megnyitották, és felülvizsgálatot kezdeményeztek, de sajnos még ez a hír sem tökéletes, ugyanis hiába került hét alkalommal felülvizsgálatra az ügy, mindannyiszor negatív eredménnyel zárult.Egyébként hihetetlen volt látni a nyomozó hatóság óriási tévedéseit és az eredménykényszer miatt hozott kétes, sőt téves döntéseit. Az ügyvédek, és egy-két nyomozó kivételével az egész eljárás során közreműködő összes igazságszolgáltatási hivatalnok naiv és szánalmas módon látta el feladatát. A The Thin Blue Line ismét egy újabb alkotás, amely azt bizonyítja, hogy a világ vezető nagyhatalmának tartott Egyesült Államok által kialakított társadalmi rendszer (amelyet a világ minden részére szeretnének ráerőltetni) hibát hibára halmoz és más okok miatt is ugyan, de mindenképpen halálra van ítélve. És reménykedjünk is benne, hogy összeomlik ez a demokrácia látszata mögé bújtatott diktatúra, ugyanis ellenkező esetben rabszolgák leszünk a saját otthonunkban. Ha még ugyan nem vagyunk azok.

Visszatérve aktuális témánkra, sajnos a DVD-s kiadás elég gyengére sikeredett, szinte semmiféle extrát nem kapunk a pénzünkért, ennek ellenére azonban azt mondom, hogy ez a doksi is megéri az árát. Aki szereti az elgondolkodtató és hátborzongatóan valódi filmeket, annak a The Thin Blue Line tökéletes választás.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek