SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

King of Queens



Tartalom
2007-08-23, Chinese Gold Farmers

Általában hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a filmes ipar, azon belül is a dokumentumfilmes műfaj többnyire csak amerikai ötletekre és alkotásokra épül, pedig ez egyáltalán nem így van. Lassan eljutottunk arra a szintre, hogy minden műfaj tekintetében, az ázsiaiak és az európaiak valódi versenytársaivá váltak az egy kaptafára készülő, legtöbb esetben reklámból és döbbenetes mennyiségű erőszakból álló amerikai selejtnek (tisztelet a kivételnek). Nemrégiben került a kezeink közé egy kínai rendező megdöbbentő filmje, a Chinese Gold Farmers, amely a virtuális online játékok köré szerveződött kínai iparról szól.

A bemutatást kis magyarázattal kell kezdeni, ugyanis a film témájának megértéséhez fontos megérteni miről is van szó. Farmolóknak nevezik azokat a játékosokat, akik egy-egy ilyen MMORPG-ben (sokjátékos online szerepjáték, például World of Warcraft, Lineage, EverQuest) azért játszanak, hogy bizonyos dolgokat megszerezzenek, majd később azokat valódi pénzért valódi embereknek eladják. Egykori fanatikus játékosként már magam is találkoztam ilyen játékosokkal, de azok számára, akik nem tudják elképzelni miről van szó, álljon itt egy rövid és sarkított példa. Tegyük fel, hogy a játék legritkább fegyverét csak egy bizonyos szörny megölése esetén lehet megkapni, de a szörny halála esetén is minimális a valószínűsége, hogy pont ez a fegyver lesz az elhunyt rémségnél. Nos, egy farmoló addig öldösi ugyanazt a szörnyet, amíg végül, akár több napi-heti játék után, meg nem kapja az áhított fegyvert, amit aztán különböző aukciós portálok segítségével elad egy lusta, legtöbbször amerikai vagy dél-koreai játékosnak.

A kínai fanatikusok meglátták az ebben rejlő lehetőségeket, és külön műhelyeket, cégeket hoztak létre, hogy ott termeljék a virtuális javakat. És ők már nem csak fegyvereket, virtuális pénzt és felszereléseket farmoltak, hanem megrendelésre, kész karaktereket is szállítottak a vevőnek. A Chinese Gold Farmers című film ilyen műhelyekbe visz el bennünket, megismerhetjük az éhbéréért foglalkoztatott játékosokat, a tulajdonosokat, családtagokat és még sok más érintettet. Általában fanatikus játékosok hozták létre az ilyen cégeket, majd később vidékről toboroztak hivatásos játékosokat, akik általában 10-12 órát játszanak egy nap a megfelelő célok elérése érdekében. Vidéken a mindennapi földműveléssel 10000 forint körül tudnának keresni havonta, így ennek kétszereséért szívesebben üldögélnek egy monitor előtt. A fentebb említett módon megszerzett virtuális termékeket aztán amerikai, koreai kapcsolatok segítségével értékesítik, legtöbbször az eBay aukciós portálját használva.



Xiaobai is egy ilyen farmon kezdett el dolgozni, még 2002-ben és 4 évnyi virtuális munka után végül megalapította a saját cégét egyik barátjával. Néhány hónap után az ő cége vált az egyik legismertebb és legnyereségesebb ilyen műhellyé, köszönhetően a kész-karakter eladások döbbenetes növekedésének. Xiaobai vállalatánál dolgozik Changmao is, aki azt a kisvárosi életét cserélte fel a farmolásra, amelyben bandatagként napról-napra veszélyben volt az élete. Most már egy éve dolgozik ebben az iparágban és lelkes aktivistaként buzdítja arra a bandák tagjait Kína-szerte, hogy tegyék ugyanezt. Ilyen és hasonló történeteket ismerünk meg ebben a fantasztikus filmben, és miközben ellátogatunk egy nyomortanyára, ahol 3 fiatal próbál a játékból megélni, rádöbbenhetünk arra, hogy az emberi létezésnek milyen mélységei léteznek. De nem csak kínaiak érintettek ebben az üzletben, egyes amerikaiak is jól profitálnak abból, hogy nevüket és állampolgárságukat felhasználva segítik a virtuális termékek értékesítését. Persze nekik sem mindig jön össze, láthatunk egy-két szomorú példát is.

Egyébként, ahogy az lenni szokott, ez a piac is hamar telítődött, így ma már egy-két játékos képtelen nagyobb falathoz jutni ebben a véres harcban, amely egyesek szerint a játék igazi élményét veszi el, mások szerint pedig csak az élmény kiteljesedését teszi lehetővé. A Chinese Gold Farmersben megszólalnak olyan játékosok, akik vásároltak már ilyen virtuális javakat, aztán olyanok is, akik ellenzik a vásárlás minden formáját, és persze az elmaradhatatlan pszichológiai szakvéleményeket is meghallgathatjuk. A sok vélemény között lehet, hogy elveszik az igazság, de az biztos, hogy ha valaki komolyan elkezd egy ilyen játékkal játszani, akkor ez a csodálatos virtuális világ hipp-hopp beszippantja.

De cikkünket nem zárhatjuk ilyen nyakatekert módon, úgyhogy konkluzióként csak annyit: akit érdekel, hogy vajon miként működik ez az új iparág, az mindenképpen tekintse meg a Chinese Gold Farmers című filmet. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, fantasztikus film.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:




Ellenőrző kód




Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek