SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-09-05, Guyana Tragedy: Jim Jones Story

Guyana valószínűleg az Európában egyik legkevésbé ismert dél-amerikai ország, amelynek történelme a kontinens többi államához hasonlóan szintén tartalmaz döbbenetesen tragikus és sötét foltokat. Egy ilyen foltot ismerhetünk meg a guyanai történelemből az 1980-ban készült Guyana Tragedy: Jim Jones Story című film hamarosan megjelenő DVD változatából, amely digitálisan felújított, teljesen helyreállított, felfrissített és kiegészített anyagot tartalmaz.

Ez az alkotás kétrészes TV filmként került bemutatásra a 80-as évek elején és valószínűleg az egyik legnagyobb csoportos öngyilkosságot és hátterét mutatja be és tárja fel. 1978 novemberében a guyanai Jonestownban 913 ember - egy zárt közösség tagjai - vetett önkezével véget életének egy közös találkozó során, vezetőjük, a legendás tiszteletes, Jim Jones akaratának megfelelően. A rendező, Powers Boothe az atya életét mutatja be, a kezdeti aktivista szárnypróbálgatásokon át addig, amíg végül Guyana és az Egyesült Államok történelmének egyik leghírhedtebb messiásává vált.A történet a 60-as évek elején kezdődik, amikor látjuk a fiatal Jonest, amint a kisebbségek és a rasszizmus ellen emeli fel szavát és segíti a hátrányt szenvedő közösségeket és embereket. Évekkel később aztán a férfi San Fransiscoba költözik, ahol gyorsan táptalajt talál eszméi számára az általában véve elég naiv amerikai nép tagjai között. Ezek az eszmék főként Jones nukleáris holokausztról alkotott hite köré összpontosulnak, a világ vége közeledik jellegű apokaliptikus téveszmék okai főként az ekkor tomboló hidegháborúban keresendők. A növekvő hatalom és követői számának növekedése teljesen elvakítja Jonest, aki végül nyájának egy részével, több száz emberrel Guyanaba költözik. Ott aztán eszméi és hite teljesen elradikalizálódnak, aminek következtében egyre többen hátrálnának ki a szektából, de ahogy egy guyanai politikus, Leo J. Ryan elmeséli a filmben, őket erőszakkal tartották az Emberek Templomának nevezett helyen. És ekkor, a már teljesen eszét vesztett Jones az egyetlen menekülési utat a halálban látja, és hihetetlenül jó szónoki valamint befolyásoló képességének (gondoljunk csak Hitler példájára) köszönhetően még 913 embert magával ránt.

A Guyana Tragedy azonban nem igazán nevezhető dokumentumfilmnek, hiszen a jelenetek többsége megrendezett illusztráció és a tragédia szereplőit színészek alakítják. Ez nagyban hasonlít a Discovery Channel stílusára, azonban azoktól annyiban különbözik, hogy ezért a filmért Boothe Emmy-díjat kapott. Bár ez az Emmy-díj sem igazán valós, hiszen az akkori színész-sztrájk miatt, Boothe volt az egyetlen jelölt a maga kategóriájában.

A 189 perces film (ami hangsúlyozottan nem dokumentumfilm!) érdekességét még az adja, hogy maga a rendező játssza a főszereplőt, azaz Jim Jones atyát, de a filmben feltűnik Randy Quaid is. A hamarosan megjelenő DVD egy igazi kincs a különlegességek gyűjtői számára, és a várható árnak köszönhetően egy átlagos magyar fanatikus számára is beszerezhető. A DVD-n az életrajzok mellett extraként három további film előzetese kap helyet, tehát igazából nem nagyon kényeztetnek el bennünket a korong összeállítói.

A produkciót Atlantában, Guyanában és Puerto Ricoban forgatták, a guyanai jelenetek eredeti videók és képek segítségével lettek felturbózva, és bár a rendező nagyon sok eseményt túldramatizál, valószínűleg ennek köszönhetően könnyen mi is a szekta tagjainak érezhetjük majd magunkat. Arra a kérdésre nem kapunk választ ugyan, hogy mi visz rá egy embert arra, hogy egy másik ember befolyásának következtében saját akaratából megölje magát, de a film minden különlegesség iránt rajongó fanatikusnak ajánlott.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek