SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

HUH.HUTartalom
2007-09-06, The Runner

Kétség nem férhet hozzá, hogy az atlétika keretein belül az egyik leginkább embert próbáló sportág az ultramaratoni futás, amelynek ugyebár hazánkban is rendkívül jeles képviselői vannak. Ebben a sportágban már nagyon nincsenek határok és korlátok, az embernek saját magával kell megküzdenie. Ezen a szakágon belül is azonban több kategória létezik, például léteznek 24 órás futóversenyek is, ahol nem ritkán 240-250 kilométert futnak le a versenyzők, mindössze néhány, rövid szünetet tartva.

Eme eléggé ismeretlen, ám fantasztikus sportról és egyik legismertebb képviselőjéről, Dr. David Hortonról szól a The Runner című dokumentumfilm. Ez az alkotás tulajdonképpen egy útifilmnek is felfogható, hiszen főhősünket a Mexikótól Kanadáig tartó, Egyesült Államokat átszelő 4320 kilométeres útja során kísérhetjük el a doksi segítségével. Eme legendás futó naponta több mint 60 kilométer teljesítésével próbál fantasztikus sebességi rekordot felállítani, ugyanis 66 nap alatt próbálja meg teljesíteni a távot, ami - nem árulunk el nagy titkot - sikerül is neki. Végig ott lehetünk mellette, miközben keresztülfut a döbbenetes forró sivatagokon, a magas, hófödte hegyi utakon, láthatjuk érzelmeit, fájdalmait, felszabadultságát és sikerét.A rendező, JB Benna kamerájával és stábjával mind a 66 napot Hortonnal tölti, és ez idő alatt megmutatja nekünk, hogy ki is ez az extrém ultramaratonista valójában. Megtudjuk, hogy milyen gyermekkora volt, milyen a családja és milyen ő maga. Döbbenetes látni, hogy mennyi elszántság rejlik egy emberben, aminek segítségével képes ilyen megdöbbentő teljesítmény elérésére. A The Runnerben megszólal a főhősön kívül a kísérő személyzet minden tagja, valamint a család is, és az ő hozzászólásaikon keresztül a film végére kirajzolódik egy maximalista, elszánt, rettentően kitartó ember életrajza.

Nem elhanyagolható a futó hátterében megjelenő csodálatos táj, amihez az energikus zene fantasztikusan párosul, így néha spontán megborzong az ember, és arra vágyik, hogy bárcsak egyszer ő is hasonló küldetést tudna teljesíteni. És ahogy a rendező, valamint Horton is elmondta, maga a film is ezért készült, hogy megmozdítson valamit az otthon tespedő embertömegekben, és legalább néhányukat kivigye a szabad levegőre, egy kis mozgásra.

A The Runner megtekintése után rádöbbenhetünk, hogy nem az anyagi javak elérése a hatalmas teljesítmény, mert az kis szerencsével és szorgalommal majdnem mindenkinek sikerülhet, hanem inkább a saját korlátaink ledöntése az, ami tényleg tiszteletreméltó. A film végig valós időben játszódó futó képsorokkal operál, néha egy-egy interjú erejéig megszakítva a monoton, de mégis lenyűgöző jelenetsort, és a legvégén egy olyan csodálatos befejezéssel zárul Benna filmje, ami mindenkit megérint, aki képes valamely hobbinak az életét áldozni.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek