SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.02.27. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-09-10, Michael Palin: Sahara

Túlzás nélkül állítható, hogy Michael Palin egyike a világ leghíresebb útifilm készítőinek, filmjeivel nézők millióit nyűgözte le (példakánt említsük mondjuk a legendás Nyolcvan nap alatt a Föld körül, vagy a Pole To Pole című produkcióját), jópár rangos díjat besöpört, ráadásul Magyarországon is láthattuk több filmjét a különböző dokumentumfilm csatornákon. A Sahara című film egyike talán a legerőteljesebb hatású alkotásainak, amelyben a rendező kis stábjával átkel a hatalmas Szahara sivatagon.

Gibraltár városából indulva Marokkón, Mauritánián, Algérián, Malin, Nigeren és az összes, Szahara által érintett országon át, keresztül-kasul bejárja ezt a csodálatos, ám a világ legkeményebb vidékének tartott óriási sivatagot, és közben megpróbálja a nézők számára megmutatni, milyen hihetetlen erőfeszítésekbe kerül egy ilyen, három hónapig tartó, több mint 16000 kilométeres túra. Útja során, hatalmas dűnéken, döbbenetesen viharos folyókon, koszos és apró oázisokon (ilyenkor nevetségesnek tűnnek, a szomjazó és megfáradt utazó számára valószínűleg semmihez sem hasonlíthatóan csodálatos), hegyláncokon kell át, mígnem végül eléri célját, ami a kezdeti kiindulópont, azaz Gibraltár.

Míg más, Szaharáról szóló filmekben az itt élők életén keresztül ismerjük meg a sivatag hatalmát, vagy nagyképű, hatalmas pénzekből gazdálkodó, extrém túrázók hobbifilmjeiből próbálunk tanulni valamit, addig Palin, a kedves és kimért angol műsorvezető és a tapasztalt utazó megfelelő keverékeként teljesen magával ragadó narrációt produkál a film során. Ugyanez igaz a képi anyagra is, a Sahara megteremti a tökéletes egyensúlyt a táj és az itt élők bemutatása között, ami az útifilmek esetében szinte példa nélküli. Hiába ismertük eddig a Dakar közvetítésekből, vagy a hollywoodi filmekből ezt a természeti csodát, Palin filmje teljesen más megközelítésbe helyezi a dolgokat és így olyan természeti jelenségeket is láthatunk, amit eddig még soha.Sajnálatos módon az összes meglátogatott, érintett országban óriási problémák vannak, a szegénységtől kezdve a háborúkon át a barbár tradíciókig nagyon sok minden, de mindezek ellenére egy csodálatos, és ismeretlen világ tárul fel a nézők számára, a rendező segítségével. Michael Palin szokásához híven nem a turisták által ismert útvonalakon halad, kevés időt tölt el az általuk látogatott helyeken, tényleg megpróbálja az igazi Szaharát bemutatni, és amikor ez nehezen megy számára, akkor elég nagy váltással, az egyik helyről a másikra ugrik. Talán ez az egyetlen olyan dolog, ami hibaként róható fel a filmnek, bár ha jobban belegondolunk, ez sem hiba, hiszen egy szaharai túrát nem lehet igazán korrekt módon 4 óra alatt bemutatni.

Az alkotás 4 darab, egy órás epizódból áll, amelyek mind különböző szemszögből közelítik meg a sivatagot, de a 4 órányi tökéletes anyag mellett sok száz órányi egyéb jelenet maradt ki a filmből, amelyek egy része a megvásárolható DVD korongokon megtalálható. Ezen kívül extraként egy néhány perces interjú is található a lemezen, magával a legendás Michael Palinnel, aki a filmről és készítésének körülményeiről beszél, továbbá ha megvásároljuk a DVD-t, akkor belepillanthatunk a legendás utazó videónaplójába is. Ajánlott.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek