SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.03.29. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

King of QueensTartalom
2007-09-12, The Execution of Wanda Jean

A dokumentumfilmes műfaj egyik legnagyobb hibája, hogy a más kategóriájú filmekhez képest itt már elég kis költségvetésből lehet filmet készíteni, aminek az a következménye, hogy nagyon sok rendező a saját vagy a mögötte álló szervezetek, személyek meggyőződésének megfelelő alkotást ad ki a kezéből. Ebből következően rengeteg olyan doksi létezik, amely egy bizonyos ügy szubjektív megítélését mutatja be, esetleg válasz egy másik, ellentétes eszméket hirdető filmre, vagy mondjuk egy zenekar reklámozására készül és még sorolhatnánk milyen okokból érdemes propagandának is beillő dokufilmet készíteni.

Különleges fajtáját képezik az ilyen szubjektív filmeknek azok, amelyek halálsoron ülő, már kivégzett bűnözők, esetleg ártatlanok sorsát mutatják be, minden esetben az állam és a rendőrség hibáira való rávilágítással. Azt ezek a doksik sosem mutatják be, hogy mondjuk az illető elítélt tényleg lemészárolta a családját, csak az az untig ismételt frázisról szólnak, hogy senkinek nincs joga elvenni más életét. Ez a tipikus anti-jogvédő tevékenység, Magyarországon is tucatnyi olyan alapítványt és szerveződést lehetne mondani, amelyik például a kisebbségek helyzete mellett szólal fel, de képviselői, munkatársai soha az életben nem tennék be a lábukat egy cigánytelepre.

Nos, eme kacskaringós bevezető után rá is térhetünk mai bemutatásra kerülő filmünkre, a The Execution of Wanda Jean című alkotásra, amely az Oklahomában kivégzett 41 éves Wanda Jean Allan ügyét mutatja be. Az ő esete annyiból is érdekes, hogy az elmúlt 50 alatt ő volt az első afro-amerikai nő, akinek halálos ítéletét végre is hajtották. Liz Garbus rendező filmjéből megismerjük Jean történetét, döbbenetes tetteit, valamint társadalomba beilleszkedésre képtelen személyiségét. A halálos ítéletet azután kapta, hogy 1988-ban lelőtte szeretőjét Gloria Leatherst, akivel még egy korábbi gyilkossága miatt töltött börtönbüntetése során ismerkedett meg. Azt a film és a megszólaltatott szakértők sem vitatják, hogy Jean megölte Leatherst, viszont erőteljesen bírálják azt, hogy a nyilvánvaló szellemi fogyatékosság és elmebeli állapot ellenére a tárgyalása során ezt nem vették figyelembe.Már a halálsoron várakozott ítéletének végrehajtására, amikor egy ügyvédekből álló csapat, Jesse Jackson tiszteletes támogatásával megpróbálta megfellebbezni az ítéletet az elmeállapotra hivatkozva, de minden fronton elutasításra talált a kérelem és így, az utolsó pillanatokban is hihetetlenül nyugodt Wanda Jeant a kijelölt időben kivégezték. Tulajdonképpen ennyi lenne röviden a film története, de igazából a The Execution of Wanda Jean, a nő történetén keresztül a halálbüntetés intézményt vizsgálja általánosságban.

Az egész Egyesült Államokat megosztó kérdés továbbra is megválaszolatlan, azaz van-e joga bárkinek is akár egy kettős gyilkos életét elvenni? Elégtételt jelent-e egy ilyen ítélet az áldozatok családjai számára, vagy inkább számukra is büntetés, hiszen többé már semmi valódi kapocs nem köti őket elhunyt rokonunkhoz és egy egyszerű injekcióval történő elaltatás nem biztos, hogy megnyugtatja vad bosszúra éhes lelküket. A film szerencsére eléggé objektívre sikeredett, nem ad választ a feltett kérdésekre, hagyja, hogy mindenki habitusának megfelelően adja meg a választ, de az biztos, hogy az Egyesült Államokban készült felmérések szerint a lakosság nagyobb része továbbra is támogatja a halálbüntetést, ahogy a szabad fegyertartást is. És egy, a halálbüntetések őshazájából, Texasból származó elnökkel a támogatók háta mögött, egy darabig biztos nem is lesz változtatás.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek