SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.09.25. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

King of QueensTartalom
2007-10-01, No Maps For These Territories

Valószínűleg a legtöbb dokumentumfilm rajongónak nem mond semmit William Gibson neve, de akik érdeklődnek a sci-fi műfaj iránt is, azok tudják, hogy személyében a híres Cyberpunk atyját, megannyi legendás könyv szerzőjét (pl. Neuromancer), továbbá a kultikus Cyberpunk 2020 szerepjáték megalkotóját tisztelhetjük. Most az író egyik legkülönlegesebb mozgóképes produkciójával ismerkedünk meg behatóbban, hiszen már jó ideje kapható DVD-n a No Maps For These Territiories című eposz.

A dokumentumfilm cselekménye elég egyszerű, 1999-ben, egy hűvös reggelen Gibson beült egy limuzinba (amelyet a dokumentumfilm rendezője, Mark Neale vezetett) és nekivágott egy egész Észak-Amerikát behálózó autós utazásnak. Az autó rengeteg digitális kamerával, számítógéppel, televízióval és műholdas mobiltelefonnal is fel volt szerelve, így a rendező tulajdonképpen egy mozgó irodát hozott létre az írólegenda számára. Ez a furcsa, izgalmas doksi egyrészt Gibson életébe és írói munkásságába enged bepillantani, másrészt megismerhetjük a szerző világról alkotott véleményét is, amelyet az autó ablakából látható, elsuhanó dolgokról és a világ nagy kérdéseiről fejt ki.A cyber atyja egyedi, sajátos szemszögből mutatja be számunkra a 20. század utolsó évének Amerikáját, amely az igazi amerikaiakat és a valódi Amerikát vizsgálva, egy csodálatos hely. Ami a leginkább lenyűgöző volt a filmben, az tulajdonképpen a zene és a képi világ. Csodálatos tájakon járhatunk a film segítségével, amelyekhez a Tomandandy zenéje fantasztikus alapot szolgáltat. Persze azért nem csak ennyiből áll a film, több Cyberpunk szakértő is megszólal, többek között például Bruce Sterling is, és persze maga Gibson is nyilatkozik nekünk a filmről és a saját életéről.

Mint kiderült, a szerző számára létfontosságú, hogy távolságot tudjon tartani, el tudjon szakadni legendás regényétől a Neuromancertől, továbbá a való világ egyéb kemény kérdéseitől, például a drogoktól, a pornótól, a halál utáni élettől és még sok minden mástól. A DVD-n ráadásul további törölt jelenetek, werkfilmek és olvasnivalók is találhatók, így egy igazi Cyberpunk rajongó számára ez a korong, kötelező. Ami megfigyelhető a doksiban, hogy az író teljesen olyan, mint a regényei, mindig valami nagyot próbál elmondani nekünk, de persze sosem sikerül. Különlegesség, hogy a U2 énekese Bono is felolvas néhány sort a filmben a Neuromancerből, ami valószínűleg hihetetlen esemény a Cyberpunk életében.

Ha az interneten olvasható információk kevesek, ha az egyes magazinokban megjelenő interjúk nem elégítik ki a Gibson-rajongókat, akkor ez a film a tökéletes választás, hiszen az író valódi oldalát is megismerhetjük ebből a rendkívüli alkotásból. A szerző olyan kérdésekre adott válaszai, mint például mi az élet értelme, honnan származik az emberiség, már csak hab a tortán, bár ezek megértéséhez nem elég egyszer látni a No Maps For These Territoriest.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek