SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.06.22. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-10-07, The American Nightmare

Nem tudni a kedves olvasók közül ki hogyan vélekedik, de eme cikk szerzője számára a 60-as évek végétől a 80-as évek elejéig tartó időszakban készült horrorfilmek a műfaj legjobb alkotásait jelentik. Ekkor még nem a minél több erőszak, a minél brutálisabb jelenetek adták meg egy film hangulatát, hanem a zene, a remekül megkomponált képsorok és persze a fantasztikus ötletek. Akkoriban a technika nem volt olyan fejlett, mint manapság, mégis egy-egy horrorfilm jobban magával tudta ragadni az embert. Most tizenkettő egy tucat.

Az akkor készült filmeket és készítőiket a mai napig a műfaj legnagyobbjai között tartják számon, klasszikus alkotás például Wes Craven Rémálom az Elm utcában, John Carpenter A köd, George Romero Az élőholtak éjszakája című alkotása (hansúlyozom ezek csak példák, rengeteg jó film van még). A most bemutatásra kerülő különleges dokumentumfilm, a The American Nightmare ezzel, a horrorfilmek szempontjából fantasztikus időszakkal, a legendás filmekkel és rendezőkkel foglalkozik. Azért is különleges ez a produkció, mert itt nem kritikusok és mondvacsinált szakértők beszélnek a filmekről, hanem maguk a készítők, tehát megszólalnak a leghíresebb horroralkotók is.

Belenézhetünk a klasszikusok készítésének körülményeibe, továbbá megtudhatjuk mi inspirálta ezeket a rendezőket ilyen filmek elkészítésére, ráadásként pedig néhány kultuszfilmből is láthatunk egy-két érdekes jelenetet. A The American Nightmare rendezője, Adam Simon nem pályafutásokat, életműveket, történeteket mutat be, hanem kizárólag a legnagyobb filmekre (és a legelső részekre) koncentrál, figyelmen kívül hagyva minden későbbi esetleges folytatást. Egyes rendezők azt is elmondják, hogy honnan kapták az ihletet a klasszikus jeleneteik elkészítéséhez (ezek főleg gyermekkori események), amelyek addig példátlanok voltak a filmtörténelemben és azóta is rengeteg produkcióban láthatjuk viszont őket (ilyen például a sötét erdőben való menekülés vagy a kihalt, szélfútta utca képe).Az International Film Channel gondozásában készült dokumentumfilmben megszólal például (a teljesség igénye nélkül) Tobe Hooper, John Carpenter, David Cronenburg, John Landis, Wes Craven, vagy George Romero is. Ez az, ami minden horrorfanatikus számára kötelezővé teszi ezt a művet, hiszen egy helyen ennyi legendás rendező véleményét sehol nem hallhatnánk. A DVD-n láthatunk továbbá jeleneteket a vietnami háborúból, egyes legendás gyilkosságokról valamint egy hosszú beszélgetést arról, hogy vajon mi is az a horror és miért van ekkora rajongótábora a műfajnak.

Ez utóbbi két kérdésre egyébként nehéz megadni a pontos választ, a film szerint az emberek azért néznek horrort, mert így elméjüket egy érzelmi hullámvasútra ültethetik, ami jó érzést jelent számukra. Sajnos, néhány olyan klasszikus film, mint az Ördögűző, vagy a Carrie, kimaradtak a The American Nightmareből, de igazából ezek nélkül is fantasztikus képet ad a 70-es évek horroriparáról, ráadásul olyan rendezőket ismerhetünk meg, akiket eddig csak látatlanban imádtunk. Ez az alkotás minden horrorfilm fanatikus számára kötelező, de aki csak kíváncsi egyes filmek készítésének első lépéseire, az sem fog csalódni.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek